Terhesség - Toxoplasma fertőzés vagy sem?

Kérdés:  26 hetes terhes vagyok. A 16 hetes vérvétel után kezdődött a kálváriám. Toxoplasma fertőzésre az eredményem IgG: negatív, IgM: pozitív, IgA: negatív lett.
Megismételték a vérvételt, az eredmény változatlan. Elküldtek a fertőző osztályra, vért vettek és elkezdtem szedni a Rovamcynt. Az értékeim nem változtak a következő vérvételkor sem. Abbahagyhattam a gyógyszert, de újból vért vettek, most ennek is változatlan az eredménye. Az IgG és az IgA értékem most sem nőtt.
A doktornőm álpozitív eredményre gyanakszik, DE újból felírta a Rovamicyn kúrát és két hét múlva újból vért vesznek.
Vajon kiderül valaha is, hogy fertőzött vagyok vagy sem? Mi a véleménye az álpozitív eredmény gondolatáról?

| toxoplazma, terhesség
| Kádár, J.; Az Orvos válaszol - Dr. Kádár János 2010 ;15(októberi)   InforMed

Válasz:  Kedves érdeklődő,
Az ismétlések elkerülése érdekében kérem, elsőként keresse fel az Informed honlapján az 5. oldalon, másnak adott válaszomat.
Arról van ugyanis szó, hogy amennyiben toxoplasmosis okkal felmerül, ebben az időszakban a Rovamycin szedés - magzati érdekből - nem feltétlenül elegendő, további vizsgálatokra is szükség lehet.
Egyszerűbb a kérdés a szerológiákkal: fals pozitivitás előfordul. Egyéb szerológiai vagy DNS alapú vizsgálatok végezhetőek megerősítésként (Platélia teszt, aviditás vizsgálat, PCR). Az első terhességi szakban azonban kisebb a veszélye a Rovamycin szedésnek (jószerivel szinte semmi), mint a nem-szedésnek.
Tisztelettel, Kádár János

Kapcsolódó cikk: Toxoplazma fertőzés (toxoplasmosis) rovatban olvashatók.

2010-11-08 23:30:46
| toxoplazma, terhesség
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop