Fagyott vércsepp - AIDS

Kérdés:  A mai nap találtam az utcán egy fagyott piros pöttyöt (kb. 2 forintos nagysagú). Szenvedélyes fotós vagyok, és nagyon kíváncsi a természetem, ezért közelebbről is megvizsgáltam. Csak amikor megpiszkáltam egy kis fadarabbal, hogy lássam mi fagyott meg, jöttem rá, hogy esetleg vércsepp is lehetett.
Néhány fagyott darabka a kezemre került, de gyorsan lefújtam, és lemostam a kezem hóval. Amikor visszaértem az irodába alaposan megmostam a kezem is. Lehet AIDS betegséget vagy egyéb fertőző betegséget elkapni ilyen módon?

| HIV, AIDS
| Kádár, J.; Az Orvos válaszol - Dr. Kádár János 2010 ;15(decemberi)   InforMed

Válasz:  Kedves érdeklődő, a fertőzést csak akkor lehet elkapni, ha bizonyos mennyiségű vér seben keresztül a szervezetbe jut. Vagyis ép bőrön keresztül a kórkép nem terjed.
Tisztelettel, Kádár János

Kapcsolódó cikkek az AIDS/HIV rovatban olvashatók.

2010-12-19 12:56:42
| HIV, AIDS

HIV/AIDS, minden, amit tudnia kell

Az AIDS ún. mozaikszó, amely e fertőző betegség angol szavainak kezdőbetűiből tevődött össze.


Lehetetlen védőoltást kifejleszteni a HIV ellen

Hiába azonosították a HIV újabb törzsét, védőoltást kifejleszteni gyakorlatilag lehetetlen, így a felfedezésnek csak tudományos jelentősége van.


HIV-vakcina: előrelépés

Új hatékonyabb HIV elleni oltóanyagot teszteltek sikerrel a Harvard Medical School kutatói. A vírus több törzse ellen kifejlesztett szer 393 emberben sikerrel váltotta ki az immunrendszer reakcióját - olvasható a The Lancet orvosi hetilapban közölt tanulmányban.


HIV fertőzés sikeres kezelése immunterápiával

Francia orvosok először találtak bizonyítékot arra, hogy egy általában tüdő-, vese- és bőrrák immunterápiás kezelésére használt gyógyszer képes lehet megsemmisíteni HIV-fertőzött sejteket egy vírushordozónál. A párizsi Pitie-Salpetriere Kórház kutatói az Annals of Oncology című orvosi folyóiratban ismertették az esetet.


Újra terjedő nemi betegségek

A hetvenes években úgy tűnt, a nemi betegségek kora végleg leáldozott, és nincs már semmi, ami beárnyékolná, megfontolás tárgyává tenné a gyakori partnercserét. De a szabad szex térhódítása mégsem volt felhőtlen, „gyakorlását" egy új, a klasszikus nemi betegségeknél jóval veszélyesebb kór, az AIDS megjelenése - 1981. június - és rohamos elterjedése fékezte...


Web Design & Development Prowebshop