Trexan tabletta szedése

Kérdés:  2 éve állandóan visszatérő iridoyclitis szivárványhártya-gyulladás van évente 4-szer minkét szememen. Immunológiai vizsgálat HLA B-27 vizsg. pozitív eredményt mutatott, ezért Trexán tablettát rendeltek el, heti 15 mg-ot. A májfunkcióm nem jó, heves szívverésem van, hányingerem és gyengének érzem magam. Persze a szemem most újra begyulladt.
Van értelme szednem megelőzésképpen a tablettát? Ilyenkor szemcseppekre kapom a szteroidot. A kettő mehet egyidejűleg, mert engem nem világosított fel senki arról, hogy mit is szedek.
Köszönettel!

| gyógyszer
| Kádár, J.; Az Orvos válaszol - Dr. Kádár János 2010 ;15(decemberi)   InforMed

Válasz:  Kedves érdeklődő, a HLA rendszer az egyedi sajátosságokat meghatározó genetikai információkat hordozza. Nem szeparáltan, hanem "csomagokban" öröklődnek a tulajdonságok. Annak, hogy egyesek az évezredek során se koptak ki az emberből, azaz oka, hogy a szelekciósan kedvező és talán kedvezőtlenebb meghatározók egymáshoz kötve öröklődnek.
A HLA-B27-t hordozó emberben talán gyakoribb az autoimmun ízületi gyulladás, a szemgyulladás, talán valamivel jobb az alkalmazkodó készség, talán magasabb az intelligencia. A HLA meghatározás a konkrét betegség/tulajdonság fennállásának meghatározására önmagában nem alkalmas, csak valamiféle hajlamot jelez, és inkább népességi szinten hordoz információt.
A szem gyulladásainak eredetét olykor nem sikerül tisztázni, immunológiai folyamatokat feltételeznek. Ha a szem hátulsó része gyulladt, akkor a teendők sürgősek, a látás is veszélyeztetett.
Az Ön esetében jelzett iridocyclitis a szem elülső rétegeinek gyulladása, ez sem jó dolog, de a látást közvetlenül nem veszélyezteti.
Miután a gyulladásos folyamat kiváltó okára nem sikerül rájönni, nem marad más, mint az immunrendszer aspecifikus fékezése. Emiatt kap szteroidot, methotrexátot (Trexánt).
A methotrexát - javaslom, nézze meg, mit írtam pár cikkellyel korábban erről - heti 7,5-15 mg adagban nem az eredetileg ajánlott daganatos megbetegedésekre való, hanem az egyik első választandó szerként minősül bizonyos immunbetegségekben. Adását tankönyvi adatok és nemzetközi ajánlások alapján döntik el, hogy az Ön esetében fennállnak-e a kellő szempontok, azt nem tudom, ezt bízza az orvosára.
A szer a szteroidokkal nem ütközik, szedése mellett többnyire kisebb adagra szorulnak a betegek. Az Ön betegsége, amennyiben a methotrexát alkalmazás javallatait kielégíti, remélhetőleg ritkábban lángol fel a szer rendszeres szedése mellett.
A MTX lehet vérkép vagy májkárosító. Amennyiben ilyen fellép, meg kell ítélni az alkalmazás kockázatait. Erre leginkább a szer szedését előíró orvosa alkalmas - esetleg belgyógyászati vélemény beszerzését követően.
Tisztelettel, Kádár János

Kapcsolódó cikkek a Gyógyszer a családban rovatban olvashatók.

2011-01-04 23:38:50
| gyógyszer

A WHO világszerte megkezdte a koronavírus ellen esetleg alkalmazható gyógyszerek vizsgálatát

A COVID-19 fertőzés ellen még nincs vakcina, de a járvány miatt már meglevő gyógyszerekkel végeznek világszerte klinikai kísérleteket.


Veszélyes készítményt reklámoznak az interneten

Olyan készítményt árulnak az internetek szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésére, amelynek alkalmazása akár életveszélyes állapotot is okozhat - közölte a Magyar Kardiológusok Társasága.


Három-négy hónap, míre a koronavírus vakcinát embereken tesztelhetik.

Négyfajta, a koronavírus elleni védőoltás fejlesztése zajlik jelen pillanatban, és közülük a legígéretesebbet valószínűleg három-négy hónapon belül embereken is tesztelni fogják - közölte szerda este a (WHO) vezető kutatója.


WHO: egyelőre nincs ismert gyógymód

Cáfolta szerdán Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azokat a sajtóértesüléseket, amely szerint "áttörő" jelentőségű gyógyszereket fedeztek fel az új koronavírussal fertőzött betegek kezelésére.


Gyógyszerszedés terhességben: antidepresszánsok

Fokozza a fejlődési rendellenességek kockázatát, ha a terhes nő antidepresszánsokat szed a terhesség első trimeszterében – állapították meg a Montreal-i Egyetem kutatói. Tanulmányuk a British Medical Journal című orvosi folyóiratban jelent meg.


Web Design & Development Prowebshop