Epehólyag-eltávolítás után hasmenés

Kérdés:  Az epehólyag eltávolítása után 1,5 évvel is a keresztapámnak hasmenése van, diétázik rendesen, de nem marad meg benne az étel. Questran port írtak fel neki, amit lehetetlen már beszerezni, a helyettesítő gyógyszer a Colestiramin hexal vagy a Reciopharm lenne.
Ön szerint, hogyan tudnánk beszerezni neki, mert mindenhol ígéretet kapunk csak. Ausztriában sem lehet megvásárolni. Mit tetszik ajánlani, mit kellene tennie?
Válaszát előre is köszönöm!

| hasmenés, epehólyag
| Kádár, J.; Az Orvos válaszol - Dr. Kádár János 2010 ;15(decemberi)   InforMed

Válasz:  Kedves érdeklődő, az epehólyag kivétele után sajnos előfordulhatnak olyan hasmenéses panaszok, melyeket a bélbe zúduló epe okoz. Ezt nem könnyű igazolni, gasztroenterológussal kell beszélni.
Valóban létezik olyan "vizsgálati mód" is, hogy a cholestiramin port vaktában adják, és - amennyiben ez segít - azt lehet gondolni, hogy a kiáramló epével van a baj.
A Questrán port a törzskönyvből törölték, nem fogja megkapni Magyarországon.
A vegyületet egyedi import keretében meg lehet a nagyapjának rendelni Colest-Hexal vagy Colestiramin-Ratiopharm néven. Az importigénylést leginkább a gyógyszert elrendelő orvos (itt jellemzően gasztroenterológus) szokta intézni, gyakorlatilag rutineljárás.
A behozatali ár sokszor borsos, az Egészségbiztosító egyedi, méltányossági kérelmeket elbíráló osztályához kell az ezt követő lépésben a nagyapjának fordulnia, levélben.
Amennyiben esetileg akarják egy alkalommal behozni, a legkisebb adag (kb. tíznapnyi), kb. húszezer forintért Németországban megvehető.
Tisztelettel, Kádár János

Kapcsolódó cikkek az Epebetegségek (epekövesség, epehólyag gyulladás, daganat) rovatban olvashatók.

2011-01-06 01:38:22
| hasmenés, epehólyag
data-full-width-responsive="true">

Web Design & Development Prowebshop