Epepanaszok

Kérdés:  Az édesanyám 70 éves, 3 éve jelentkeztek nála epeproblémák. Tünetek: gyengeség, fejfájás, étvágytalanság, jobb oldat borda alatti fájdalom, ami kisugárzik a hátba is.
Már számtalan vizsgálaton volt, de semmi érdemlegeset nem találtak, epeköve nincs. A gyógyszereket havonta cserélgetik, mert hatástalanok, és a diéta is.
Valami tanáccsal tudna szolgálni? Szeretnénk végre megoldást találni erre a problémára!
Köszönettel!

| epebetegség, diéta
| Kádár, J.; Az Orvos válaszol - Dr. Kádár János 2011 ;16(januári)   InforMed

Válasz:  Kedves érdeklődő! Két kérdésben nem látni tisztán: a diagnózis és a kezelés. Javaslom, elsőként azt kideríteni, mi a baja az édesanyjának. Hasonló panaszokat gyomor- és hasnyálmirigy betegségek, olykor vastagbélbetegségek is okozhatnak.
Amennyiben az indokolt vizsgálatok már megtörténtek, és diagnózis valóban nem születik, előfordul, hogy a belekre ható gyógyszerek kipróbálása van csak hátra, talán ezért is váltogatják a szereket.
A kezelés kiegészítéseként, javaslom, nézzen utána az epekímélő diétának és a teáknak.
Tisztelettel, Kádár János

Kapcsolódó cikkek az Epebetegségek (epekövesség, epehólyag gyulladás, daganat) rovatban olvashatók.

2011-01-18 00:20:19
| epebetegség, diéta

Tévhitek a cukorbeteg diétáról

Számtalan tévhit él arról, hogyan ajánlatos táplálkoznia a cukorbetegeknek. Van, aki azt hiszi, a cukor okozza a cukorbetegséget, mások szerint minden kedvenc ételünkről le kell mondanunk.


Diéta és fogyás – tévhitek és cáfolatuk

Ha azt halljuk, hogy több kalória elfogyasztásával is lehet fogyni, nem akarunk hinni a fülünknek. Pedig igaz lehet, ugyanis tudásunk a kalóriákról meglehetősen leegyszerűsített tényeken alapul.


Cukorbeteg diéta

A cukorbetegség (diabétesz) súlyossága nem a kezelési módtól (csak diéta, tabletta, inzulin) függ, hanem a szövődmények jelenlététől vagy hiányától.


Vesebeteg diéta

Hemodialízis vagy peritoniális dialízis esetén fokozott mennyiségű, napi 1,2-1,4g/testtömeg/kg fehérjére és testtömeg/kg-ként napi 147-189 kJ (35-45 kcal) energiát adó táp-anyagokra van a betegnek szüksége.


Étkezési tippek Crohn-betegeknek

A Crohn-betegség krónikus, gyógyíthatatlan, gyulladásos bélbetegség (IBD), tünetei többek közt az erős fájdalom és a hasmenés.


Web Design & Development Prowebshop