Szédülés, puffadás, böfögés - Mi lehet a kiváltó ok?

Kérdés:  Én egy 55 éves férfi vagyok, aki már 2 évtizede egy krónikus hasnyálmirigy-betegségben szenved. Ennek megfelelően alakítottam ki az étrendemet, próbálom kerülni a nem megfelelő élelmiszereket, alkoholt csak nagyobb ünnepeken iszom, de azt is mértékkel. Persze a stressz mindig jelen van az életemben. De az utóbbi pár évben rendszertelenül jelentkezik általában esténként egy puffadással együtt járó böfögés, valamint olyan szédülés, hogy levegőt is alig kapok.
Már több vizsgálaton voltam, de eddig semmi komolyabb dolgot nem észleltek. Ezek a tünetek nem véletlenül jönnek elő újra és újra. Ennek szeretném megtudni az okát. Tudom, elég nehéz így látatlanba írni diagnózist, de szeretném a segítségét kérni a megoldáshoz.
Válaszát előre is köszönöm!

| hasnyálmirigy, puffadás, emésztőenzim
| Kádár, J.; Az Orvos válaszol - Dr. Kádár János 2011 ;16(januári)   InforMed

Válasz:  Kedves érdeklődő, a fenti betegségben, melynek egyik lényege a hasnyálmirigy által termelt emésztőenzimek hiánya, gyakran fordul elő puffadékonyság.
Ilyen esetekben sokszor az emésztőenzimek külső bevitele hoz megoldást. Pár ilyen szer van, ezeket túladagolni nem lehet, érdemes velük próbát tenni. Ilyen szer pl. a Kreon vagy a Neo-Pampur.
Tisztelettel, Kádár János

Kapcsolódó cikkek a Máj, epe és hasnyálmirigy betegségek rovatban olvashatók.

2011-02-04 20:58:30
| hasnyálmirigy, puffadás, emésztőenzim

Web Design & Development Prowebshop