Hasmenés - Dalacin mellékhatása

Kérdés:  Fogászati kezelést követően az orvos Dalacin 300 mg nevű antibiotikumot írt fel nekem, amiből összesen 5 szemet vettem be, de már a második naptól hasmenés jelentkezett.
A problémám csak az, hogy ezt a gyógyszert már két hete elhagytam, a hasmenés viszont azóta sem szűnt meg, ami számokban napi 5-6 alkalmat jelent a mellékhelyiségben.
Kellemetlenül érzem emiatt magam, ezért kérném a segítségét, ezt a dolgot milyen úton módon tudnánk megszüntetni? Milyen ellenszere létezik ennek? Lehet esetleg komolyabb baj is ebből?
Várom mielőbbi válaszát, segítségét előre is köszönöm!

| gyógyszer, mellékhatás, hasmenés, antibiotikum
| Kádár, J.; Az Orvos válaszol - Dr. Kádár János 2011 ;16(májusi)   InforMed

Válasz:  Kedves érdeklődő, a legtöbb antibiotikum a bélflórát felboríthatja, ebben is élenjáró a fenti szer. Leginkább egy Clostridium difficile elnevezésű spórás bélbaktérium toxintermelése jelenik meg. Ez az esetek nagy részében gyógyszeresen kezelhető. Olykor a kórkép hosszasan is kézben tarthatatlan marad, nem találni megoldását.
Elsőként a kórokozó által termelt toxin jelenlétét kell igazolni a székletben (erre bármely frissen elküldött széklet alkalmas, a vizsgálatot az ANTSz laboratóriumokban is elvégzik).
Ha toxin kimutatható, a háziorvosa receptre felírhatja az ilyenkor elsőként választandó antibiotikumot.
Tisztelettel, Kádár János

Kapcsolódó cikkek a Gyógyszer a családban rovatban olvashatók.

2011-05-11 00:18:44
| gyógyszer, mellékhatás, hasmenés, antibiotikum
hirdetés
hirdetés
data-full-width-responsive="true">
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop