Szűrés terhesség idején

Kérdés:  20 hetes kismama vagyok, saját megnyugtatásomra elvégeztetném a HIV és hepatitisz C szűrést, de aggaszt, hogy azt hallottam, hogy terhesség esetén ezek a vizsgálatok ritkán ugyan, de okozhatnak téves pozitív eredményt.
Ilyen tényleg előfordul? Mennyire gyakori? Van mód a tényleges negatív eredmény tisztázására?
Ezeknél a betegségeknél egy ilyen tévhit elég ijesztő!
Válaszát előre is köszönöm!

| AIDS, HIV
| Kádár, J.; Az Orvos válaszol - Dr. Kádár János 2012 ;17(februári)   InforMed

Válasz:  Kedves érdeklődő, akkor kell csak komolyan foglalkozni a kérdéssel, ha a tesztek valamelyike Önnél jelez. Ilyen esetekben további vérvétellel biztos vélemény mondható.
Tisztelettel, Kádár János

Kapcsolódó cikkek az AIDS/HIV rovatban olvashatók.

2012-02-27 04:10:18
| AIDS, HIV

HIV/AIDS, minden, amit tudnia kell

Az AIDS ún. mozaikszó, amely e fertőző betegség angol szavainak kezdőbetűiből tevődött össze.


Lehetetlen védőoltást kifejleszteni a HIV ellen

Hiába azonosították a HIV újabb törzsét, védőoltást kifejleszteni gyakorlatilag lehetetlen, így a felfedezésnek csak tudományos jelentősége van.


HIV-vakcina: előrelépés

Új hatékonyabb HIV elleni oltóanyagot teszteltek sikerrel a Harvard Medical School kutatói. A vírus több törzse ellen kifejlesztett szer 393 emberben sikerrel váltotta ki az immunrendszer reakcióját - olvasható a The Lancet orvosi hetilapban közölt tanulmányban.


HIV fertőzés sikeres kezelése immunterápiával

Francia orvosok először találtak bizonyítékot arra, hogy egy általában tüdő-, vese- és bőrrák immunterápiás kezelésére használt gyógyszer képes lehet megsemmisíteni HIV-fertőzött sejteket egy vírushordozónál. A párizsi Pitie-Salpetriere Kórház kutatói az Annals of Oncology című orvosi folyóiratban ismertették az esetet.


Újra terjedő nemi betegségek

A hetvenes években úgy tűnt, a nemi betegségek kora végleg leáldozott, és nincs már semmi, ami beárnyékolná, megfontolás tárgyává tenné a gyakori partnercserét. De a szabad szex térhódítása mégsem volt felhőtlen, „gyakorlását" egy új, a klasszikus nemi betegségeknél jóval veszélyesebb kór, az AIDS megjelenése - 1981. június - és rohamos elterjedése fékezte...


Web Design & Development Prowebshop