Medrol leépítése

Kérdés:  2010-ben diagnosztizáltak MTCD betegséggel. Sokáig Medrolt szedtem, amit tavaly novembertől abbahagytam, így maradt a 2x50 mg Imuran, amit kb. 3 hete csökkentettünk 1x50 mg-ra.
Körülbelül akkoriban (3 hete) ismét megjelent rajtam sok piros foltos kiütés, ami a szteroidos kenőcs (Locoid) hatására is terjedtek, így az orvosom azt tanácsolta, hogy pár napig szedjek 8 mg Medrolt, majd amennyiben nem jön több folt elő, úgy fokozatosan építsem le.
Ezt figyelembe véve 4 napig szedtem 8 mg Medrolt, majd most már 2 napja 4 mg Medrolt szedek.
Az a gond, hogy nem egyértelmű számomra a leépítés üteme, az orvosom elérése pedig jelenleg nehézkes.
A leépítés milyen ütemben csináljam tovább? Én úgy gondoltam, hogy 8 mg - 4 napig (szedtem), 4 mg - 4 napig, 2 mg - 4 napig és ezt követően akár teljesen elhagyhatnám ismét?
Köszönöm a segítségét!

| mellékhatás, gyógyszerelhagyás, gyógyszer
| Kádár, J.; Az Orvos válaszol - Dr. Kádár János 2012 ;17(júniusi)   InforMed

Válasz:  Kedves érdeklődő, a fenti betegség olyan sok egyedi alakban zajlik, hogy szinte lehetetlen minden esetre alkalmazható sémát adni. Ha jól értettem, a következő szempontokat kell figyelembe vennie: legalább olyan adagban szedje a szert, ami már hatékonynak bizonyul, az aktuálisan rövidebb távú, kis adagokban történő alkalmazás pedig viszonylag gyors leépítést tesz lehetővé. Az igen mini adagoktól (pl. a 2 mg-tól) gyorsan meg lehet szabadulni. Talán mégiscsak helyesebb lenne az Önre vonatkozó speciális helyzetet az orvosával megbeszélnie.
Tisztelettel, Kádár János dr.

Kapcsolódó cikkek a Gyógyszer a családban rovatban olvashatók.

2012-07-09 21:18:08
| gyógyszer, gyógyszer, mellékhatás, gyógyszerelhagyás

A WHO világszerte megkezdte a koronavírus ellen esetleg alkalmazható gyógyszerek vizsgálatát

A COVID-19 fertőzés ellen még nincs vakcina, de a járvány miatt már meglevő gyógyszerekkel végeznek világszerte klinikai kísérleteket.


Veszélyes készítményt reklámoznak az interneten

Olyan készítményt árulnak az internetek szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésére, amelynek alkalmazása akár életveszélyes állapotot is okozhat - közölte a Magyar Kardiológusok Társasága.


Három-négy hónap, míre a koronavírus vakcinát embereken tesztelhetik.

Négyfajta, a koronavírus elleni védőoltás fejlesztése zajlik jelen pillanatban, és közülük a legígéretesebbet valószínűleg három-négy hónapon belül embereken is tesztelni fogják - közölte szerda este a (WHO) vezető kutatója.


WHO: egyelőre nincs ismert gyógymód

Cáfolta szerdán Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azokat a sajtóértesüléseket, amely szerint "áttörő" jelentőségű gyógyszereket fedeztek fel az új koronavírussal fertőzött betegek kezelésére.


Gyógyszerszedés terhességben: antidepresszánsok

Fokozza a fejlődési rendellenességek kockázatát, ha a terhes nő antidepresszánsokat szed a terhesség első trimeszterében – állapították meg a Montreal-i Egyetem kutatói. Tanulmányuk a British Medical Journal című orvosi folyóiratban jelent meg.


Web Design & Development Prowebshop