Sebek a száj nyálkahártyáján

Kérdés:  36 éves nő vagyok. Gyermekkorom óta jelentkeznek afták a szám nyálkahártyáján. Nem dudoros elváltozások, hanem időnként nagyon mély, nagy fájdalommal járó kráterek. Azt tapasztaltam, hogy gyakran jár együtt felső légúti fertőzésekkel, és 13 éves korom óta, szinte minden hónapban a női ciklus megkezdése előtt jelentkezik, a vérzés ideje alatt tart, majd a vérzés elmúlta után gyógyul.
Ritkán, de előfordul, hogy a nyelven is megjelenik. Általában megmarad a sebhely egy mélyedés formájában.
Kérem, segítsen nekem! Mit tehetnék ez ellen? Kaptam már különféle tanácsokat, de a legtöbb helyen, nem tudták, mi okozza ezt.
Persze, használok fertőtlenítő szájöblítőt, de ennek nagyon minimális a haszna. Voltam Szegeden az Immunológiai ambulancián, vért vettek, a leggyakoribb autoimmun betegségre utaló antitesteket nem találtak. Felmerült beszélgetésben a Bechet nevű betegség, de a megállapításához több tünet szükséges. Két-három alkalommal voltak ugyanilyen sebek a nemi szerv területén is, de akkor a helyi nőgyógyász herpesznek minősítette (nem volt hólyag és viszketés, csak mély kráterek és fájdalom), nem történt tenyésztés.
Mi a véleménye? Közben meddőségi kivizsgálások során többször történt már mintavétel, vizsgálat az utóbbi néhány évben, nem találtak kórokozót.
Köszönöm előre is!

| száj, seb, afta
| Kádár, J.; Az Orvos válaszol - Dr. Kádár János 2012 ;17(augusztusi)   InforMed

Válasz:  Kedves érdeklődő, látni kellene a leleteket. A szegedi kollegák nyilván megvizsgálták a szóba jövő lehetőségeket. Sajnos nem minden esetben találni háttérbetegségek. Mindamellett még tisztázatlan okú aphtosis esetén is lehet valamelyest gyógyszeresen segíteni.
Tisztelettel, Kádár János

Kapcsolódó cikkek a Szájszag, nyelvégés, afta, herpesz, rák rovatban olvashatók.

2012-08-10 22:33:28
| afta, száj, seb
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop