Magas koleszterin, nagy pulzusszám

Kérdés:  Koleszterinértékem 8,7. Már több évtizede. Gyógyszert nem vagyok hajlandó szedni, hiszen a májat tönkreteszi. Másfél éve a pulzusszámom megemelkedett. Szinte állandóan 90 fölött van.
Van a két probléma között összefüggés? Tud nem gyógyszeres, alternatív megoldást javasolni?
Várom a válaszát!

| koleszterin, szívbetegség, agyvérzés, érszűkület
| Kádár, J.; Az Orvos válaszol - Dr. Kádár János 2012 ;17(novemberi)   InforMed

Válasz:  Kedves érdeklődő, a magas koleszterinszint hajlamosít érelmeszesedésre, szívizom eltérésekre, agyi keringészavarra, korai elbutulásra stb. Durván számolva minden 2 mM/l érték emelkedés 5%-kal rontja az életkilátásokat: vagyis Önnél kb. 8%-kal lehet számolni.
Ehhez képest a koleszterinszint csökkentésében hatékonynak mondott szerek potenciális májkárosító hatása elenyésző. Antilipaemiás szert százezrek szednek, és viszonylag kevés "tönkretett májú" van közöttük: tehát a "cost-benefit" arány a gyógyszerszedés javára billen.
Sajnos diétával érdemben nem lehet megfelelően a koleszterinszintet csökkenteni, az Ön által említett "alternatív szer" jelentése pedig "nem bevizsgált szer".
A szaporább pulzusnak számos oka van, és orvosi vizsgálat kell már ahhoz is, hogy egyáltalán csökkenteni kell-e a pulzus-frekvenciát, vagy ez a szapora szívverés csak valami egyébnek a tünete. Sajnos ma még nincs lehetőség pár adat bepötyögésével megfelelő orvosi tanácshoz jutni, a személyes vizsgálat nem megkerülhető.
Nyilván foglalkoztatja Önt is a kérdés, és a gondolata majd elhatározássá érik, hogy törődni kell az egészségével.
Tisztelettel,
Kádár János dr.

Kapcsolódó cikkek a Koleszterin és más zsírok rovatban olvashatók.

2012-11-23 23:35:40
| koleszterin, szívbetegség, agyvérzés, érszűkület
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop