Direct Coombs pozitív

Kérdés:  Terhességem 35. hetében járok. Előző héten elvégezték a szokásos vérvételt, aminek az eredménye: 0 RH+, ellenanyagszűrés: negatív, Direkt Coombs: pozitív ++ komplement C3d fedett.
Visszamentem újabb vérvételre, aminek az eredménye ugyancsak pozitív lett, de már csak 1 pluszos. Tehát elvileg csökkent az érték.
Az a gond, hogy pontosan nem magyarázták el, hogy ez mit is jelent, van-e valami teendőm, illetve, hogy jelent-e veszélyt a babámra? Nem tudom, hogy van-e annak köze az eredményhez, hogy 1,5 hónapja magasabb volt a fehérvérsejtem: 15,8 G/l. Ezért a háziorvosom rá egy hétre újabb vérvételre küldött, ahol az eredmény már 18,23 G/l volt. Most viszont csak 13,2 G/l.
Lehetett ez valamilyen fertőzés miatt? Esetleg ez befolyásolhatta a direct coombs tesztet?
Válaszát előre is nagyon köszönöm!

| terhesség, szülés, várandósság, vérvétel, Coombs pozitivitás
| Kádár, J.; Az Orvos válaszol - Dr. Kádár János 2013 ;18(márciusi)   InforMed

Válasz:  Kedves érdeklődő, a fehérvérsejt-szám a terhesek túlnyomó többségében emelkedett. Így ez betegséget nem jelent. A Coombs pozitivitás annyit jelent, hogy a vörösvérsejtek célpontjai LEHETNEK károsító immunreakciónak, vörösvérsejt-szétesés lehet az igen ritka következmény - szerencsére ez Önnek nincs. Így viszont a Coombs pozitivitással önmagában szintén nem kell foglalkozni.
Tisztelettel, Kádár János dr.

Kapcsolódó cikkek a Terhesség, szülés rovatban olvashatók.

2013-04-04 06:45:55
| terhesség, szülés, várandósság, vérvétel, Coombs pozitivitás
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop