Rejtélyes betegség: immunprobléma?

Kérdés:  Okozhat a vérben megtalálható Ebstein-Barr és Cytomegalovírus antitest immunzavart? Gondolok itt arra, hogy évek óta fennálló ízületihártya-gyulladás miatti folyadékgyülem a térd, könyök, boka, csípő területén lehet a levegőben megtalálható vírussal való ismételt találkozásra ezt kiváltó immunreakció?
A jelenlegi kezelőorvosom nem tudja a betegségem okát, de azt mondja, hogy nem halálos, tűrjek. Ez számomra nem kielégítő válasz! Hiszem azt, hogy mindennek van oka. Már voltam sokféle vizsgálaton, többek közt genetikain is, ott is ill. a vérképnél nézett eredményen is kimutatható volt az EBNA és VCA is. Egyébként az eredményeim nagyrészt negatívak, mind a reumafaktor, IgG az anti-CCP is. Ami eltért az a NEUT szintem, ami magasabb 70 max. helyett 73, a LYMPH, ami alacsonyabb min. 25 helyett 17,2, illetve a CRP-m, ami a max. 5 helyett 5,2, ami ugyan határeset, de mégis jelzi, hogy gyulladás van.
Egyéb lehetséges okként felmerült az allergia, mert szezonális szénanáthám van, illetve a hormonprobléma is, mert okot adott rá, és valóban van hormonzavarom, de a szedett gyógyszer mellett is mai napig fennállnak a tünetek, amik jönnek, és maguktól elmúlnak, de sajnos mozgáskorlátozottságot, illetve fájdalmat okoznak.
Tűzoltásként egy éve nyitott (16 cm) cynovectomiát csináltak a térdemen, de az alapbetegségem nem derült ki. Az ízületi gyulladásra szedett gyógyszerekre nem javulnak a tünetek. Talán a szteroidra igen, de ennek nem vagyok híve, főleg hormonzavarosan.
Mit gondol, immunbetegségem van?
33 éves, kétgyermekes nő vagyok, 12 évvel ezelőtt kezdődtek az ízületi tüneteim, akkor még csak egy térdízületet érintve. Komolyabb betegségem nem volt.
Allergiás vagyok pollenre, és penicillin származékra. Garatmandula műtét 3 évesen, 2 császármetszés, 2 térdarthroszkópia, egy synovectómia. Nem vagyok HIV beteg, nincs Chlamydia betegségem, sem hepatitszem, LSE betegségem, sem toxoplazmám, sem más rejtett betegségem. Csak hepatitisz B és Toxoplasma gondii fogékonyság, szeronegativitásom. De szerintem ez nem befolyásolja a keresett betegségem okát.
Hematológiámban a már említett két érték tér el (+NEUT és -LYMPH), a klinikai kémiában csak a CRP+, a többi immunkémia, ANABLOT mind normális értékű.

| immunbetegség
| Kádár, J.; Az Orvos válaszol - Dr. Kádár János 2014 ;19(márciusi)   InforMed

Válasz:  Kedves Érdeklődő, az Ön által leírt vizsgálati eredmények sajnos nem visznek közelebb a megoldáshoz. Lehetséges, hogy létezik továbblépés, de ezt nyilván nem lehet ilyen formán megoldani, az orvosi vizsgálat (az újabb orvosi vizsgálat) nem megkerülhető.
Tisztelettel, Dr. Kádár János

Kapcsolódó cikkek az Allergia, immunbetegségek rovatban olvashatók.

2014-03-11 22:10:25
| immunbetegség
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop