Májzsugor és az epe tönkrement

Kérdés:  Májzsugorom van és az epém sem működik. Ez gyógyíthatatlan? Hamarosan meg fogok halni?

| májzsugor, cirrózis
| Kádár, J.; Az Orvos válaszol - Dr. Kádár János 2020 ;26(február)   InforMed

Válasz:  Kedves Érdeklődő, a májzsugorodás fokától nagyon sok minden függ: milyen mértékű a máj ellenállása a keringésben, mennyire tud méregteleníteni és a szokásos fehérjéket/szénhidrátokat, zsírokat előállítani, fennáll-e még az az alapbetegség, ami miatt a máj megbetegedett? Megbízható-e a diagnózis? Milyen adatokon alapul? Az elpusztult máj-rész valóban teljeskörűen nem regenerálódik, de számos gyógyszeres és életmódbeli eljárás van a megmaradt működés kihasználására. Mindezt, természetesen nem egy internetes levéllel, ha nem, esetleg többszöri, személyes konzultációval lehet segíteni.\r\nTisztelettel, Kádár dr.

2020-02-07 18:23:40
| májzsugor, cirrózis

Májzsugorodás (cirrózis)

Mindenki tudja, hogy a máj a test egyik legfontosabb szerve. Fő feladatának egyike, hogy szabályozza a szervezet kémiai folyamatait.


Őssejtekkel a sérült máj helyreállításáért

Jelenleg sok májkárosult számára az egyetlen lehetőség a transzplantáció, a megfelelő donorok alacsony száma miatt azonban nagy szükség van más megoldásokra is. A londoni Hammersmith kórház kutatói felnőtt őssejtekkel folytatnak kísérletet a májcirrózis kezelésére, a beteg saját csontvelő-őssejtjeinek felhasználásával. Japán kutatók szintén hasonló módon keresik a májfibrózis kezelésének lehetőségét.


Web Design & Development Prowebshop