Mi lehet a probléma?

Kérdés:  Tisztelt doktor úr: tavaly nyáron egyszeri alkalommal fogyasztottam amfetamint. Szájon át kb. 1 grammot kétszerre. Fiatal koromban 18 éves koromól 22 éves koromig csináltam, de aztán abba hagytam...A tavaly nyári csak egy alkalom volt. Azóta sem fogyasztottam és nincs is szándékomban: az a probléma, hogy izmos alkat vagyok, vastag csontú testzsír százalék szinte nincs. De 180 cm-hez 67-68 kiló nekem már elfogadható volt. Mert elég vaskos széles vállú voltam így is. Akkor az amfetamintól lefogytam 4 kilót régebbről tudtam, hogy ez természetes, vártam, hogy vissza szedjem kb. 1 hét...de nem szedtem vissza. Próbálkoztam tömeg növelő porokkal., tesztoszteronnal. Edzettem. Pár kiló, amit felszedtem 4 kiló max. Amikor abbahagytam, hamar lefogytam vissza 64 kilóra. Pedig az amfetamin előtt már 12 éve tartottam a 68-68,5 kilót, ha edzettem 74-75 kiló...Az a kérdésem, mit csinálhatott az amfetamin a szervezetemmel. Miért csúszik tavaly nyár óta vissza ugyanoda a súlyom. És mi lehet a megoldása, házi orvosom nem segít. Nem is érdekli sajnos elküld vérvételre, ott mindent rendben lát és ennyi. Kérem szépen, válaszoljon és adjon tippeket. Nagyon fontos lenne. Mert 180 cm-hez 64 kiló nagyon kevés. És rosszul is érzem így magam. Előre is köszönöm a segítségét.

| amfetamin, testsúly
| Kádár, J.; Az Orvos válaszol - Dr. Kádár János 2020 ;26(február)   InforMed

Válasz:  Kedves Érdeklődő, egyfelől az amfetamin, a „porok” és a tesztoszteron egészen biztosan tönkre teszik. Az amfetamin kiürült, a régi szedés ilyet nem okoz. A 180 cm-hez a 64 kg egyébként nem kevés, a háziorvosa biztos inkább betegségekkel foglalkozik. Ha rosszul érzi magát, az persze más, a konkrét panaszával biztos meghallgatásra fog találni. Ha az alkata 64 kg-ot kíván, akkor 64 kg-ra vissza is fog menni a súlya. Tisztelettel, Kádár János dr.

2020-02-16 12:47:12
| amfetamin, testsúly

Miért híznak meg sokan szülés után?

Bár sokan magát a terhességet okolják a nők szülés utáni testsúlygyarapodásáért, sőt elhízásáért is, a Michigan-i Egyetem kutatóinak tanulmány szerint a fő ok valószínűleg a gyermekneveléssel járó életforma és az életkor.


Elhízás

Az egészséges ember normális testsúlya annyi kg-nak vehető általában, ahány cm-rel magasabb 1 méternél. A 170 cm magas felnőtt normál súlya eszerint tehát 70 kg. Mivel azonban a testsúly biológiai érték, nem szabad túl mereven, túl szigorúan értelmezni ezt a normarendszert.


A „jó reggeli” nem segít a fogyásban

Sok ember számára a nap legfontosabb étkezése a reggeli, mellyel súlyát tartani tudja vagy akár le is fogyjon. Ez viszont téves feltételezés.


Összefügghet a reggeli kihagyása és az érelmeszesedés

A reggeli kihagyása és az érelmeszesedés kockázata között összefüggést találtak spanyol és amerikai tudósok. A Journal of the American College of Cardiology című orvosi folyóirat közölte a tanulmányt.


Miért esznek többet a túlsúlyos emberek?

A túlsúlyos emberek hosszabb idő után érzik magukat jóllakottnak, mert gyomor-bélrendszerükben kevesebb a telítettség érzetét okozó hormonokat termelő sejt, mint a normális testsúlyúakéban - állapították meg a bázeli Egyetem és a Liverpool-i Egyetem kutatói, akik eredményeikről a Scientific Reports című szaklapban számoltak be.


Web Design & Development Prowebshop