Pajzsmirigy és a Sjörgen szindróma

Kérdés:  Összefügg, hogy 4 hónapja teljesen eltávolították a pajzsmirigyeket daganat miatt, másfél hét után még a kórházban elkezdődött, úgymond egy Sjörgen szindróma, ami teljes nyál- és folyadék hiányként jelentkezett? Ma is infúziókat kapok.
A műtétnek lehet ilyen következménye? Bár még azt mondják, hogy egy évet várni kell, hogy valóban ez e a kialakult betegség. A műtét előtt nem volt semmi ilyen tünetem. Mit lehet tenni? Mit tudna segíteni nekem?

| gyógyszermellékhatás, gyógyszer
| Kádár, J.; Az Orvos válaszol - Dr. Kádár János 2011 ;16(júniusi)   InforMed

Válasz:  Kedves érdeklődő, bizonyára valami áthallásról van szó.
A Sjögren szindróma egy - évek sora alatt, igen lassan kifejlődő, autoimmun eredetű - többek közt szem- és szájszárazsággal járó megbetegedés.
A kialakulás gyorsasága, a műtéttel való közvetlen kapcsolata inkább arra enged következtetni, hogy gyógyszerhatásról, vagy a VII. agyideg műtéti sértéséről, esetleg az idegkörüli átmeneti ödéma miatti funkciókieséséről lehet szó.
Javaslom, neurológussal konzultáljon.
Tisztelettel, Kádár János

Kapcsolódó cikkek a Gyógyszer a családban rovatban olvashatók.

2011-06-26 18:53:54
| gyógyszermellékhatás, gyógyszer

A WHO világszerte megkezdte a koronavírus ellen esetleg alkalmazható gyógyszerek vizsgálatát

A COVID-19 fertőzés ellen még nincs vakcina, de a járvány miatt már meglevő gyógyszerekkel végeznek világszerte klinikai kísérleteket.


Veszélyes készítményt reklámoznak az interneten

Olyan készítményt árulnak az internetek szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésére, amelynek alkalmazása akár életveszélyes állapotot is okozhat - közölte a Magyar Kardiológusok Társasága.


Három-négy hónap, míre a koronavírus vakcinát embereken tesztelhetik.

Négyfajta, a koronavírus elleni védőoltás fejlesztése zajlik jelen pillanatban, és közülük a legígéretesebbet valószínűleg három-négy hónapon belül embereken is tesztelni fogják - közölte szerda este a (WHO) vezető kutatója.


WHO: egyelőre nincs ismert gyógymód

Cáfolta szerdán Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azokat a sajtóértesüléseket, amely szerint "áttörő" jelentőségű gyógyszereket fedeztek fel az új koronavírussal fertőzött betegek kezelésére.


Gyógyszerszedés terhességben: antidepresszánsok

Fokozza a fejlődési rendellenességek kockázatát, ha a terhes nő antidepresszánsokat szed a terhesség első trimeszterében – állapították meg a Montreal-i Egyetem kutatói. Tanulmányuk a British Medical Journal című orvosi folyóiratban jelent meg.


Web Design & Development Prowebshop