Visszatérő problémák

Kérdés:  18 éves fiú vagyok, első éves egyetemista, korábban válogatott versenysportoló. A problémáim valamivel több, mint két éve kezdődtek: telente (első évben 12-14 napig, majd a rákövetkező télen több mint egy hónapig) influenza-szerű, tartós, alacsony hőemelkedéssel (37,1-37,5 °C) járó betegségem volt. Ezt a hideg időnek és az alapozó jellegű téli edzések miatt megnövekedett terhelésnek tudtam be, idővel és pihenéssel magától el is múlt.
2010 nyár végén - ősz elején azonban súlyosbodtak a tünetek. Ekkor épp egy komolyabb fogyasztáson voltam túl, közel 9 kg-ot fogytam egy hónap alatt, ami 183 cm-es magasságomhoz és 74 kg-os testsúlyomhoz mérve irreálisnak tűnhet. Szeptember óta 1-2 hetes megszakításokkal folyamatosan beteg vagyok. Ősszel nagyjából egy hónapig tüdőgyulladásom volt, gyógyulásom után néhány edzést követően újra gyengélkedni kezdtem. A vérképem alapján szívbillentyű-gyulladást diagnosztizáltak, azonban a közel két hónappal később elvégzett transoesophagialis echocardiographia alapján a diagnózis téves volt.
Néhány napi edzést követően újra megfázásos tüneteket tapasztaltam, majd ebből jóformán átmenet nélkül mononucleosis infectiosával diagnosztizáltak. A betegség szerencsére enyhén zajlott le, körülbelül két hete nyilvánítottak egészségesnek.
Ezen a héten újra elkezdtem edzeni, ma azonban ismét 37,1°C hőemelkedést mértem (a sok betegség miatt kissé hypochonder módon a hőemelkedésnek legkisebb jelére, érzetére megmérem a hőmérsékletemet). A betegségem alatt rendszeresen ellenőrizték a vérképemet, valamint különféle mikrobiológiai vizsgálatokra is elküldték azt. Az adott betegség által indokolt eltéréseken (Staphylococcus a haemokultúrában, illetve az Eppstein-Barr vírus és ellenanyaga, májfunkciós eltérések) kívül semmilyen elváltozás nem volt tapasztalható. Az utóbbi fél évben a laborvizsgálatokon kívül többször voltam tüdőröntgenen, fül-orr-gégésznél, valamint ultrahangon, minden vizsgálat teljesen negatív eredményt adott.
A teljességhez hozzá tartozik, hogy általában nemi együttlét után lesz hőemelkedésem, vagy érzem magamat betegnek. A barátnőm kb. 10 hónapja fogamzásgátlót szed, a gumióvszer hiánya mindent megindokolhatna, ha nem lennék benne biztos, hogy egyikünk sem fertőzött semmilyen STD-vel.
Mit javasol, mit tehetek, kihez fordulhatok? Sportolni nagyon szeretek, és - bár a válogatott keretből érthető módon kikerültem - ha lehetséges, szeretném folytatni.
Köszönettel!

| nyirokcsomó nagyobbodás, láz
| Kádár, J.; Az Orvos válaszol - Dr. Kádár János 2011 ;16(februári)   InforMed

Válasz:  Kedves érdeklődő, egy megbeszélést és orvosi vizsgálatot megérne, a leleteit szívesen áttekinteném. Tisztelettel, Kádár János

Kapcsolódó cikkek a Fertőzésekről általában, láz rovatban olvashatók.

2011-03-11 11:53:12
| nyirokcsomó nagyobbodás, láz
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop