Allergia és hasmenés kapcsolata?

Kérdés:  Vőlegényem rejtélyes allergiájával kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni Öntől. 25 éves, végzős egyetemista. Az egyetemen (valószínűleg a sok stressz miatt) kialakult nála az allergia. Először fűre-fára, állatszőrre, nemrégiben úgy vettük észre, hogy az illatanyagokra is (WC illatosító használata miatt).
Részt vett egy allergológiai vizsgálaton, a több napos vizsgálat után ki is mutatták nála a fragrance-mix érzékenységet.
Azonban nemrég, mikor a régi iskolájában focizott, hasmenés jött rá, elment WC-re, és ismét kijöttek rajta a tünetek (rengeteg kiütés, feldagadt bőr, az egész teste teljesen kivörösödött). Kalciumot és Claritint vett be, a tünetek enyhültek.
A mai napon ismét ugyanez történt, azonban nem ment most el WC-re, gondolta, kibírja. De az allergia éppúgy kijött. És ez vetette fel a kérdést, hogy vajon az allergiás rohamai nem elsősorban a hasmenése miatt jöttek-e ki? (Ugye WC illatosítót is ekkor használt.) Étel nem okozhatta, ételre nem érzékeny, sőt ma nem is nagyon evett semmit.
Szörnyű, hogy ennyire felkészületlenül érik az allergiás rohamok, pedig pár éve még teljesen egészséges volt. Mi lehet ennek az oka, és mi lehet rá a megoldás?
A választ hálásan köszönöm!

| allergia, hasmenés, ételallergia
| Kaszó, B.; Az Orvos válaszol - Dr. Kaszó Beáta 2010 ;15(februári)   InforMed

Válasz:  Egy ilyen összetett probléma megválaszolására nem alkalmas az internet. A tünetek összefüggésben állhatnak a testedzéssel, testedzés és valamilyen étel együttes hatásával is. Emellett annak is utána kellene járni, hogy mi okozza a hasmenést, mert allergián kívül számos egyéb belgyógyászati betegség tünete lehet. A hasmenés következtében pedig fokozódik az ételallergia kialakulásának kockázata. Személyes orvosi (gasztroenterológiai/allergológiai) vizsgálatot javasolok.

Kapcsolódó cikkek az Ételallergia és -intolerancia rovatban olvashatók.

2010-02-27 20:27:18
| allergia, hasmenés, ételallergia
data-full-width-responsive="true">

Web Design & Development Prowebshop