Visszatérő láz

Kérdés:  Van egy 3 éves kislányunokám, aki az elmúlt időszakban (kb. 3-4 hónap) folyamatosan kisebb-nagyobb megszakításokkal magas lázas beteg lesz. Az eddigi orvosi vizsgálatok (torokváladék-tenyésztés, vérvizsgálat) kezdődő tüszős-mandulagyulladást állapítottak meg. Különböző bakteriális fertőzésre ható gyógyszereket kapott, ami átmenetileg talán segített, de rövid idő eltelte után újból hirtelen magas láz kezdődött.
Kétségek között vagyunk, hogy mi okozhatja a magas lázat (39-40 fokos)? A torokváladék tenyésztése negatív. Olyan érzésünk van, mintha a gyógyszer elaltatná a baktériumok és egy bizonyos idő után, feléled. Milyen irányban kezdjük meg a probléma megoldását?
Válaszát előre is köszönöm!

| láz
| Kaszó, B.; Az Orvos válaszol - Dr. Kaszó Beáta 2010 ;15(júliusi)   InforMed

Válasz:  Gyakran az okozza a visszatérő lázas állapotot, hogy baktérium okozta fertőzésben nem megfelelő adagban, ill. nem elég hosszú ideig kapja a gyerek az antibiotikumot (ha egyáltalán szükséges, s nem vírusfertőzés áll a háttérben). A vizsgálatok irányát az határozza meg, a lázon kívül milyen tünetek vannak. Szükség lehet vizeletvizsgálatra, fül-orr-gégészeti, tüdőgyógyászati, gasztroenterológiai vizsgálatra (tünetektől függően). A vérkép ismerete segít annak eldöntésében, baktérium vagy vírus okozza a fertőzést, azaz szükséges-e antibiotikumot adni.

Kapcsolódó cikkek a Fertőzésekről általában, láz rovatban olvashatók.

2010-07-19 23:46:19
| láz
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop