Mitől lehet éjszakai köhögés és légszomj

Kérdés:  A páromnak az utóbbi időben éjszakai köhögése és légszomja van. Egy lakásban élünk egy - nem ivartalanított – kandúrmacskával. Mivel a macska 10 hónapja van velünk, az első tünetek pedig kb. fél éve jelentkeztek először a páromnál, ezért eleinte nem gyanakodtunk arra, hogy esetleg a macska miatt van ez az egész, hanem mindig ráfogtuk valami másra. Nyáron a pollenszezonra, ősszel a lakásfelújítással járó porra, de már mindkettőnek vége van, a tünetek pedig nem enyhülnek, ezért is írok most Önnek.
Összeszedtem pár fontosabb dolgot a tünetekkel kapcsolatban, ami remélem, segít pontosítani, hogy mi lehet a probléma.
A köhögés köpetürítéssel párosul, de érezhetően mélyről jön, nem a torokról. A légvétel ilyenkor sípoló. Rekedtség, hányás nem kíséri a köhögést, időjárás-levegő minőség nem befolyásolja. A köhögés jellemzően lefekvéskor jelentkezik, de ekkor még általában csak kis mértékben, ezért el tud aludni tőle, azonban később éjszaka arra ébred, hogy légszomja van.
Maga a köhögés nem rohamszerűen indul, inkább lassan építkezik, amikor mégis úgy tűnik, hogy rohamszerű, akkor is inkább csak arról van szó, hogy éjszaka a köhögésre kel fel, de valószínűleg előtte lassan építkezett ez, csak nem vette észre.
Néha napközben is jelentkeznek a tünetek (köhögés, szorító mellkasérzet), amikor huzamosabb ideig érintkezik a macskával, de ez ritkább, az éjszakai tünetek teszik ki a tünetek 80-85 %-át.
Teljesen változó, hogy milyen gyakran jelentkeznek a tünetek, van, hogy naponta, vagy hetente három-négyszer, néha pedig egy hétig egyáltalán nem.
Az utóbbi időben elkezdett Loratadint szedni, este 2 szemet, de nem igazán használ. Furcsa még, hogy amikor porszívózok, illetve port törlök napközben, akkor éjszaka sokkal intenzívebben jelentkeznek a tünetek, pedig azt gondolnám, hogy ezzel csak segítek.
A macskát egyébként havonta fürdetjük, naponta-kétnaponta fésüljük, a macskaalmot naponta tisztítjuk (zárt alomtálcája van). Napközben bejárhat a hálószobába, de éjszaka elzárva alszik.
A fenti tünetek alapján érdeklődnék, hogy mi lehet a probléma? Milyen betegség lehet a háttérben és mit tudunk tenni ellene?
Segítségét előre is köszönöm!

| köhögés, gyógyszer, köhögéscsillapítás
| Kaszó, B.; Az Orvos válaszol - Dr. Kaszó Beáta 2017 ;22(februári)   InforMed

Válasz:  Leírása alapján legvalószínűbb az asztma (mely lehet allergiás eredetű), de más betegséget (pl. reflux) is ki kell zárni. Javaslom, forduljanak személyesen tüdőgyógyászhoz.

Kapcsolódó cikkek a Köhögés, fulladás, nehézlégzés, cianózis rovatban olvashatók.

2017-02-21 04:16:30
| köhögés, gyógyszer, köhögéscsillapítás

A WHO világszerte megkezdte a koronavírus ellen esetleg alkalmazható gyógyszerek vizsgálatát

A COVID-19 fertőzés ellen még nincs vakcina, de a járvány miatt már meglevő gyógyszerekkel végeznek világszerte klinikai kísérleteket.


Veszélyes készítményt reklámoznak az interneten

Olyan készítményt árulnak az internetek szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésére, amelynek alkalmazása akár életveszélyes állapotot is okozhat - közölte a Magyar Kardiológusok Társasága.


Három-négy hónap, míre a koronavírus vakcinát embereken tesztelhetik.

Négyfajta, a koronavírus elleni védőoltás fejlesztése zajlik jelen pillanatban, és közülük a legígéretesebbet valószínűleg három-négy hónapon belül embereken is tesztelni fogják - közölte szerda este a (WHO) vezető kutatója.


WHO: egyelőre nincs ismert gyógymód

Cáfolta szerdán Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azokat a sajtóértesüléseket, amely szerint "áttörő" jelentőségű gyógyszereket fedeztek fel az új koronavírussal fertőzött betegek kezelésére.


Gyógyszerszedés terhességben: antidepresszánsok

Fokozza a fejlődési rendellenességek kockázatát, ha a terhes nő antidepresszánsokat szed a terhesség első trimeszterében – állapították meg a Montreal-i Egyetem kutatói. Tanulmányuk a British Medical Journal című orvosi folyóiratban jelent meg.


Web Design & Development Prowebshop