Asztma, CRP szint

Kérdés:  Tisztelt Doktornő! A panaszom a következő: 5 hete hol erősebb, hol gyengébb száraz köhögés, nehézlégzés kínoz (nem tudom mélyre szívni a levegőt, mintha összeszorulna a tüdőm). Voltam háziorvosnál, de nem nagyon foglalkozott velem. Így magánúton készíttettem labort, de a CRP negatív lett, minden más eredményem is jó. EKG-m jó. Éjjel nem ébredek köhögésre, felkelés után kezdődnek a panaszaim. A napokban a jobb fülemben is érzek néha lüktetést. Futáskor ég a tüdőm (bár elég edzetlen vagyok). A szobámban telepedett meg némi penész, már arra is gyanakodtam, most elkezdtem az eltávolítását. De gondolom, ha attól lenne, éjjel is gondot okozna, hiszen ott alszom. Anyukám pszichés okokra gyanakszik, de ezt csak akkor lehet kimondani, ha szervi eltérés nem mutatkozik, nem igaz? Internetes kereséseim során folyamatosan asztmába botlok, de az egy állandó gyulladást jelent, akkor a CRP szint emelkedett lenne? Milyen irányban induljak tovább? Köszönöm a válaszát!

| asztma, CRP
| Kaszó, B.; Az Orvos válaszol - Dr. Kaszó Beáta 2019 ;25(november)   InforMed

Válasz:  Tüdőgyógyászati vizsgálat javasolt. (Az asztma a légúti nyálkahártya idült gyulladásával jár, ilyenkor a CRP nem emelkedett.)

2019-11-23 11:55:00
| asztma, CRP

A krónikus köhögés néhány lehetséges oka

Hetek óta köhög, és nem tudja, hogy megfázásról vagy valami komolyabbról van szó? Még a nem dohányzók 40 százaléka is köhögött már életében összesen akár 8 héten át is. Az alábbiak segíthetnek eligazodni, mi okozhat hosszan tartó köhögést.


Az asztma oki kezelésén dolgoznak

Minden kilencedik ember asztmás, és a gyógyszerek, inhaláló készülékek csak a betegség tüneteit kezelik. Egy új terápia oki kezelést nyújt.


Idült légzési betegségek

Az idült légzési betegségek (COPD) elnevezés gyűjtőfogalom, amelybe három különböző eredetű és lefolyású, kimenetelű betegség - az idült hörghurut, a tüdőtágulás és az asztma - tartozik.


A macskák védenek asztma ellen

Korai gyermekkorban a macskákkal való együttélés 80 %-ra csökkenti az asztma kockázatát olyan gyermekeknél, akik genetikailag fokozott kockázatnak vannak kitéve.


Asztmások nyáron

Nyáron a levegőben sok pollen kering, így nem csoda, ha jelentősen megnő a szénanáthások és az asztmás tünetektől szenvedő betegek száma.


Web Design & Development Prowebshop