Lábszáron tbc-s csomók

Kérdés:  72 éves vagyok, eddig különösebb betegségeim nem voltak, kivéve 37 éve magánéleti problémák miatti pszichiátriai kezelés több mint két évig cycloid pszichozis diagnózissal. Ebből egy Moditen nevű injekció adásával gyógyultam teljesen, de életem végéig kapnom kell. Tehát ezt 34 éve kapom. Két hónapja két nap alatt csomók lepték el mindkét lábszáramat, amelyek teljesen fájdalmatlanok. Kivizsgálás után kiderült, szövettani vizsgálattal, hogy tbc van a csomókban. A tüdő röntgenem és a CT is negatív volt, csak a csomókban mutatták ki a tbc-t. Köpet mintát nem tudtam produkálni, a jövő héten ezt kiprovokált módon fogják megoldani, ennek eredménye később lesz. Quantiferon vizsgálatom pozitív volt. Kérdezném, hogy a tbc miatt fertőző vagyok-e, és milyen mértékben, módon, ha csak a csomókban van? Milyen kezelés várható, és milyen életmódi tanácsokat tudnak adni? Rendezett körülmények között élek, kertes házban, sok gyümölcsöt, zöldséget fogyasztok, máig végzek kiegyensúlyozott szellemi munkát, nem értem, hogy jöhetett ez a betegségem...

| TBC
| Kaszó, B.; Az Orvos válaszol - Dr. Kaszó Beáta 2020 ;26(január)   InforMed

Válasz:  Javaslom, kérdését felnőtt-tüdőgyógyásznak tegye fel.

2020-01-20 18:44:50
| tbc

Új TBC gyógyszer

A világon elsőként fejlesztettek ki egy új, antibiotikumot nem tartalmazó gyógyszert a tuberkulózis kezelésére a Manchester Egyetem kutatói. A Journal of Medicinal Chemistry című folyóiratban publikált tanulmány szerint ez az első olyan nem antibiotikum alapú készítmény, amellyel sikerrel kezelték a tuberkulózist állatkísérletben.


Óriás hörcsögpatkányok mint laborasszisztensek

Sok mozambiki köszönheti életét az óriás hörcsögpatkánynak, amely éveken át a polgárháborúból hátramaradt taposóaknákat segített felkutatni, most pedig a tuberkulózis kórokozóját azonosítja laboratóriumban.


A tbc továbbra is pusztít Európában a WHO szerint

Európában naponta átlagosan ezer ember fertőződik meg tuberkulózissal (tbc), a betegség elsősorban a kontinens keleti felén észlelhető - olvasható az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) friss jelentésében.


A fókafélék hurcolhatták be a tuberkulózist Amerikába

A fókafélék hurcolhatták be a tuberkulózist az amerikai kontinensre, jóval az európai hódítók előtt - derítette ki egy nemzetközi kutatócsoport a kórokozónak ősi perui emberi maradványokból izolált DNS-e alapján.


A TBC 70 ezer évvel ezelőtti ősét találták meg Afrikában

A korábbi elméletekkel ellentétben a TBC talán mégsem állatoktól, hanem az embertől ered. Egy nemzetközi kutatócsoport 70 ezer évvel ezelőtti, vadászó-gyűjtögető afrikai csoportoknál találta meg a kórokozó első lehetséges előfordulását.


Web Design & Development Prowebshop