Afta?

Kérdés:  Jó napot kívánok doktornő. Elnézést, hogy zavarom a plusz kérdésekkel, de nagyon kíváncsi lennék a véleményére. Már nagyon rég óta kínoznak az aftás tünetek a számban, mindig úgy jelentkezik, hogy egyszerre több apró gombostű fejnyi fehér folt, tehát csoportosan. Általában a menstruációm előtt pár nappal, de van mikor nem köthető hozzá. Igen általában minden hónapban, vagy maximum kéthavonta jelentkezik. Voltam már szakorvosnál, orr fül gégésznél és szájsebésznél is. Legyintettek rá, hogy afta és nincsen kezelés rá. Nagyon fájdalmas és kellemetlen. Nagyon kezdtem pánikolni, nehogy valami komolyabb gond legyen a végén belőle. Mit tetszik tanácsolni, esetleg valamilyen gyógyszeres kezelést tud tanácsolni rá? Nagyon köszönöm a válaszát és további szép napot kívánok önnek. Maradok tisztelettel:

| klórhexidin, afta
| Balogh, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Balogh Katalin 2020 ;26(március)   InforMed

Válasz:  Kedves Kinga! Megijedni nem kell, az afták megjelenése nem vezet rémisztő betegséghez. Amikor az immunrendszer működése lecsökken, bármi miatt, jelentkezhetnek az afták egyeseknél. Ilyenkor érdemes felületi szájöblítőt / nem alkohol tartalmút/, akár kamillateát /ha nem érzékeny rá/ használni. Vigyázzon, hogy még a fogkefe se üsse meg a sérült nyálkahártyát! Ne egyen csípős, savanyú ételeket, mert csípi, marja. A nyálban nagyon sok olyan védő elem van, ami gyorsítja a szájban levő gyógyulást. Ha mégis felülfertőződés alakul ki, gyulladt lesz a környék is, fáj ..., akkor már érdemes olyan gyógyszertári készítményt is használni, ami gyulladás-, fájdalomcsillapító. Ezek oldatok, spray formákban kaphatók, vény nélkül is. Javasolt olyan szájöblítőt is használni pár napig / klorhexidin tartalmút/, amelyik lepedékképződést gátol, a nehezített fogmosás káros következményeit kivédve. Remélem, tudtam tanácsot adni! Üdvözlettel kívánok minél kevesebb ilyen problémát!

2020-03-23 11:09:28
| afta, klórhexidin

Árulkodó nyelv

A nyelv elárulja, hogyan állunk az egészségünkkel. Kevesen tudják, hogy ránézéssel is mennyi mindent le lehet olvasni róla. Mindent elárul. Nézzünk néhány példát arra, hogy milyen kellemetlenségeket mutathat, és ezeket hogyan kezelhetjük.


A szájüreg gyakori betegségei

A szájüregi betegségek lehetnek ugyan a nem megfelelő szájápolás következményei, de akkor is felléphetnek, ha valaki gondosan követi a fogorvos tanácsait.


A fertőzéses íny- és szájgyulladások

Az ínyre és az egész szájra kiterjedő gyulladást baktériumok, vírusok és gombák okozhatják.


Web Design & Development Prowebshop