Keresztszalag-plasztikát követő térdkalácstörés

Kérdés:  Csíkszeredából (Romániából) írok Önnek, egy nagyon súlyos problémával. 26 éves vagyok, és két évvel ezelőtt egy focibaleset következtében elszakítottam az elülső keresztszalagot a bal térdemben. A műtéti beavatkozásra Marosvásárhelyen került sor, ahol kivettét a "tendon rotulian" (elnézést, de a helyes magyar megfelelőjét nem tudom, talán térdkalácsín) 1/3-át, amelyet elülső keresztszalagként beültettek a térdembe. A felépülés jól haladt, teljes mozgása volt a térdemnek, de 2 hónappal később térdkalácstörést szenvedtem egy rossz lépés következtében.
Közvetlen hatás nem volt, a törés vízszintes irányú, elmozdulás nélküli szakított törés volt. Az orvos a sorozatos rögzítések, a félbeszakadt felépülés és a combizom-sorvadás miatt döntött a műtét mellet, mely alkalomból feszítőhurokkal fogta össze a térdkalács két darabját. A műtét másnapján máris megkezdődött a gyógytorna, passzív hajlítás, aktív hajlítás, combizom-gyakorlatok, de a láb semmilyen formában sincsen rögzítve.
A gyógytorna során végzett sorozatos hajlítások, a szabad járás stb. nem veszélyes a térdízület egészére, esetleg más részére nézve? Milyen esélyeim vannak a teljes felépülésre két ilyen műtét után? Nem sportolni, de legalább a normális életvitelre.

| térdfájdalom, térdkalácstörés
| Magyar, J.; Az Orvos válaszol - Dr. Magyar János 2009 ;14(márciusi)   InforMed

Véleményem szerint, akár teljesen is rendbe jöhet. Esetleg javasolt nyitott ízületes műanyag protézis viselése, mely a szalagokat tartja, de az izületi mozgásokat engedi.

Kapcsolódó cikkek a Térdsérülések, elváltozások rovatban olvashatók.

2009-03-16 14:28:03
| térdfájdalom, térdkalácstörés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop