Idegsérülés - Bölcsességfog műtét után

Kérdés:  3 hónapja kiműtötték a jobb alsó bölcsességfogamat, utána volt dagadás, szájzár. Ez 2 hét múlva teljesen elmúlt. A varratszedés után egy héttel kezdődött a nyelvzsibbadás, a kellemetlen érzés a szájban, amitől már majd meg őrülök.
Visszamentem most 3 hete az orvoshoz, mert olyan nagy csontdarabot éreztem a foghely mögött, és ez nagyon zavaró érzés. Azt mondta, ez ritkán előforduló szövődmény, és szedjek B-vitamint, de legyek türelmes, mert ez 6, vagy akár több ideig is eltarthat, amíg teljesen elmúlik.
Ez valóban így van? A műtét körül kicsit érdesebb az íny, fehér pontok vannak. Azt mondja, emiatt se aggódjak, megnézte, minden rendben van.
Mi az Ön véleménye? Valóban lehet ez az egész a fogműtéttől? Elmúlik? Vagy mi a teendő?

| nyelvzsibbadás, idegsérülés
| Kiss, E.; Az Orvos válaszol - Dr. Kiss Eszter Ágnes 2010 ;15(szeptemberi)   InforMed

Válasz:  Igen, a zsibbadás ritka műtéti szövődmény. A B-vitamin segít regenerálni az idegsejteket, de ez a folyamat sokszor hosszú időt vehet igénybe. Általában hosszabb távon nem marad fenn tartós zsibbadás, de érdemes egy neurológiai vizsgálatot végeztetni, ha nem tapasztal javulást. Az érdes csontfelület néhány hónap alatt elsimul, de ha kételyei vannak, egy röntgenfelvétel képet adhat a csont gyógyulásának esetleges zavarairól.

Kapcsolódó cikkek az Ideggyulladás és a perifériás idegek egyéb betegség rovatban olvashatók.

2010-10-03 00:53:24
| nyelvzsibbadás, idegsérülés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop