Nyelvgyulladás

Kérdés:  Közel egy éve észleltem tüneteimet először, ami égő érzet formájában jelent meg a nyelvem elülső és alsó részén, mintha folyamatosan csípős, fűszeres ételeket fogyasztanék. Szemmel annyi látszik, hogy piros és a nyálmirigyek is be vannak gyulladva.
Azóta átestem pár vizsgálaton pajzsmirigyproblémára, cukorbetegségre gyanakodtak, de negatívak lettek a vizsgálati eredmények, vérképben sem találtak okot a nyelvgyulladásra.
Szedtem komplex B-vitamin készítményt 2 hónapig, használtam A-vitamin olajat és szopogattam Panthenol tablettát, de egyik terápia sem hozott eredményt, nem csökkentek a tüneteim.
Mind a háziorvosom, mind a fogorvosom érthetetlenül állnak az esettel szemben és nem találnak további okokat, így egy ideje semmilyen kezelést nem kaptam rá.
Nem dohányzom, nem fogyasztok alkoholt, nincsenek rossz fogaim és nem szedek rendszeresen semmilyen gyógyszert. Amalgámtöméseim vannak már arra is gyanakodtam, hogy sok év után ez okozhat-e allergiát? Hova, milyen kivizsgálásra kellene még elmennem, hogy kiderüljön, mi okozza? Sajnos már elég sokat ront az életminőségemen ez a probléma és a táplálkozásomat is jelentősen meghatározza.
Előre is köszönöm segítségét és válaszát!

| nyelvégés, fájdalom
| Kiss, E.; Az Orvos válaszol - Dr. Kiss Eszter Ágnes 2010 ;15(novemberi)   InforMed

Válasz:  A nyelvégés kiváltó oka gyakran nem meghatározható. Előfordul autoimmun, hormonális, allergiás eredet - ha nem volt még allergiavizsgálaton, érdemes azt is elvégeztetni, különös tekintettek a fogászati anyagokra, ételekre, élelmiszer-adalékokra. A tesztek bőrgyógyászati klinikákon és allergológiai szakrendeléseken elvégezhetők.
Elképzelhető azonban, hogy ez a vizsgálat is negatív lesz. Ebben az esetben tüneti kezelések jöhetnek szóba: alfa-liponsav készítmények vagy alacsony dózisú antidepresszánsok enyhíthetik a panaszokat, de ajánlható a kognitív viselkedésterápia és újabban az akupunktúra is.

Kapcsolódó cikkek a Szájszag, nyelvégés, afta, herpesz, rák rovatban olvashatók.

2010-11-27 23:50:02
| nyelvégés, fájdalom
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop