Gyulladáskezelés terhesen

Kérdés:  A terhességem 5. hetében vagyok, a fogköztisztító kefével véletlenül megsérthettem az ínyem, mert a két fog közti részből kiindulva egy gyulladás kezdett araszolni a fogam gyökere felé (jobb felső 6-7-es). A gyulladás már majdnem a szájpadlásomon van, néha erősen, máskor gyengébben feszít, nyelés közben is kezdem érezni, hogy fáj.
Szájsebész látott, de a fogakat rendben találta, bár mindkettő tömött, az egyik gyökérkezelt, de a tömések stabilak. Az ínyem szerinte gyönyörű, tehát a probléma kívülről nem látható. Röntgenre küldeni, vagy gyógyszert felírni nem mert. A 4. napon nem bírtam tovább, és a homeopátiás gyulladáscsökkentő mellé bevettem egy fél Rubophent. Persze, hogy hatott, de féltem a magzatom egészségét.
Ön szerint, mivel kellene levinnem a gyulladást, hogy ne foghúzás legyen a vége, ami azért sem jó ötlet, mert a jobb alsó 7-esem már hiányzik, és a felső 6-osom nélkül (az feszül), már nem lenne hátul rágófelületem.
Feszülten várom válaszát!

| ínygyulladás, ínyvérzés
| Kiss, E.; Az Orvos válaszol - Dr. Kiss Eszter Ágnes 2011 ;16(májusi)   InforMed

Válasz:  Nehéz látatlanban tanácsot adni, annál is inkább, mert kérdés, hogy az ínye csak ránézésre gyönyörű, vagy a tasakmérés is ezt igazolja. Számos oka lehet a tüneteinek, ezek közül csak a leggyakoriabbakat említem.
Ha valóban az íny megsértése okozza a gyulladást, az professzionális tisztítással, alkoholmentes szájvíz használatával, helyi kezeléssel gyógyítható. Azonban ebben az esetben az íny vörös, duzzadt lenne, vagy legalábbis vérezne.
Elképzelhető, hogy a gyökérkezelt vagy a tömött fogban hajszálrepedés keletkezett, vagy akár a gyökérkezelt, akár a tömött fog gyökércsúcsa körül keletkezett gyulladás.
Jó lenne, ha konzultálni tudna azzal a fogorvossal, aki a gyökérkezelést végezte. A régi röntgenfelvételek és/vagy különféle tesztek (hő- illetve mechanikai ingerek stb.) alapján következtetni lehet arra, hogy melyik fog okozza a problémát, így a mielőbbi kezelés remélhetőleg hamar megszünteti majd panaszait.
Addig is próbálja tisztán tartani a területet, használjon alkoholmentes szájvizet és fogselymet. Nőgyógyásza pedig biztosan tud ajánlani biztonságosan használható fájdalomcsillapító stb. gyógyszereket, ha szükséges.

Kapcsolódó cikkek a Fogszuvasodás, ínysorvadás, fogpótlás rovatban olvashatók.

2011-05-24 16:27:06
| ínygyulladás, ínyvérzés
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop