Lüktető fog és terhesség?

Kérdés:  Kedves Doktornő! Mielőtt feltenném kérdésem, leírom az előzményeket, hogy a doktornő is minél pontosabb választ tudjon nekem adni. 3 évvel ezelőtt császármetszéssel szültem. Körülbelül 1 éve mindkettő első fogam gyökér kezelve lett hirtelen begyulladás miatt. Amiből sajnos az egyik, időnként azóta is lüktetett, mára már szinte minden nap előjön a lüktetés. (de ez különösebben nem zavar) 8 hónapja próbálkozunk a kis tesóval, múlt hónapban már biztosak is voltunk a sikerben. Minden tünetem ugyan úgy jött, mint az első terhességemnél, és már késett a menstruációm is. Kb. 4 hétnél tarthattam, amiből az utolsó 2 hétben folyamatosan fokozódott a fogamban a lüktetés. Már-már zavart, annyira erősen kezdett. Majd egyszer csak heves görcsök közepette megjött a menstruációm is. 1-2 napon belül pedig a fogam is sokkal jobb lett. Utánaolvastam kicsit, és akkor láttam. hogy ez a fog nagy gócpontja lehet a szervezetemnek. Időközben meg is lett röntgenezve, és látni felette egy ciszta szerű gyulladást vagy elváltozást. Lehetséges, hogy egy meglévő terhességet a lüktető fogam miatt kidobjon a szervezet? Vagy akár ezért nem jön össze a terhesség? Vagy ha végre sikerül, ez gondot okozhat? Illetve a doktornő a lézeres vagy a műtéti gyökércsúcs rezekciót javasolja inkább?

| terhesség, góc
| Kiss, E.; Az Orvos válaszol - Dr. Kiss Eszter Ágnes 2019 ;25(februári)   InforMed

Válasz:  Elvileg a bakteriális góc valóban fokozhatja a vetélés rizikóját. Javaslom a fog újbóli gyökérkezelését, ezután, ha megszűnnek a panaszai és a röntgenkép is negatív, nem biztos, hogy feltétlenül szükséges a gyökércsúcsrezekció. Ha mégis, mindkét módszer biztonságos.

2019-05-02 12:01:55
| terhesség, góc

Szex a terhesség alatt

Vannak nők, akiknek a szex az utolsó, ami eszükbe jut, amikor babát várnak, mert hányingerük van, fáradtak. Mások mintha ekkor teljesednének ki.


Miért híznak meg sokan szülés után?

Bár sokan magát a terhességet okolják a nők szülés utáni testsúlygyarapodásáért, sőt elhízásáért is, a Michigan-i Egyetem kutatóinak tanulmány szerint a fő ok valószínűleg a gyermekneveléssel járó életforma és az életkor.


Gyógyszerszedés terhességben: antidepresszánsok

Fokozza a fejlődési rendellenességek kockázatát, ha a terhes nő antidepresszánsokat szed a terhesség első trimeszterében – állapították meg a Montreal-i Egyetem kutatói. Tanulmányuk a British Medical Journal című orvosi folyóiratban jelent meg.


Vizsgálatok babaváráskor - orvoshoz mikor, miért?

A leendő anyuka és a baba egészsége érdekében is célszerű bizonyos orvosi vizsgálatokon részt venni. Ennek - ajánlott - menetrendjét osztjuk meg Olvasóinkkal…


Urológiai panaszok terhességben

A veséket és a húgyutakat érintő változások terhesség alatt normálisak. A terhesség alatt észlelhető átmeneti urológiai elváltozások oka egyszerűen a magzat "térfoglalása".


Web Design & Development Prowebshop