Nobel Biocare all in 4 impl. eljárás

Kérdés:  Kedves Doktornő! A segítségét szeretném kérni. Öt hónappal ezelőtt beültetésre került a felső állcsontba a 4 db Nobel Biocare all-on-4 implant. A beültetést követően megkaptam az ideiglenes koronát, melyről kiderült, selejtes minőségű. (porózus, besárgult, polírozás után érdes, felragad rá és undorító bevonatot képez az étel stb.) A négy hónapot végigszenvedtették velem ("nem lehet cserélni, mert a kialakítása rengeteg munka a fogtechnikusnak"), a négy hónap utáni, végleges fog kialakítása pedig már NEGYEDIK HETE TART, minden alkalommal azzal az ígérettel, hogy hamarosan elkészül, majd jön a telefon, hogy sajnos a megbeszélt időpontot ismét egy héttel el kell halasztani (most negyedszer!), mert ez nagyon nagy munka, a labornak idő kell az elkészítéshez. (Eredetileg 8-10 napot ígértek.) Az eljárás ára közel KÉTMILLIÓ forint (eddig 1,6 milliót fizettem ki, 370 ezer van hátra). Szeretném megkérdezni, hogy ugyanannyit kell-e fizetnem, mint annak, akinél az eljárás protokollja rendben zajlott, azaz indokolatlan szenvedés okozás, a kezelési eljárás hosszan, határidőn túli elhúzása ad-e lehetőséget kártérítésre, ha igen, hol, hogyan lehet ezt érvényesíteni? Válaszát előre is nagyon köszönöm, üdvözlettel HC: Nehéz látatlanban véleményt mondani, de az egyenes, őszinte kommunikáció mindenképpen sokat segítene az eset tisztázásában. Az ideiglenes műanyag koronaanyag sajnos sajnos egy idő után valóban elszíneződik és porózussá válik, ha erről nem tájékoztatták Önt, akkor ez érthetően kellemetlen „meglepetés” volt. Kérdés, hogy javítható lehetne-e, főként, hogy a munka elhúzódik. A késlekedés oka szintén nem tisztázott, bár 8-10 nap egy nagyobb munkára elég optimista megközelítés. Gyakran fordul elő implantátum-felépítmények készítésekor, főként komplikált munkák esetén, hogy a fogtechnikai labornak egy-egy speciális alkatrészt kell a gyártótól, esetenként külföldről utánrendelnie és gyakran csak a lenyomat kézhez vételekor illetve mintázás közben derül ki, hogy milyen technikai segédelemekre van még szükség. Azt, hogy a munka elhúzódása valamilyen kötbért von-e maga után, a fogorvos és páciens közti írásos nyilatkozat tartalmazhatja, ennek hiányában véleményem szerint nehéz az ezirányú igényt érvényesíteni. A becsült átadáshoz képest 3 hét elhúzódás érthetően sok kellemetlenséggel jár, de nem extrém mértékű, amennyiben a fent említett vagy hasonló körülmények állnak fenn. Mindenképpen javaslom, hogy kérjen egy időpontot fogorvosától, hogy megbeszélhessék, hogyan tovább, mi az oka a kezelés elhúzódásának, hogyan gondolja ezt kompenzálni, esetleg lehetséges vagy szükséges-e egy fogtechnikus-váltás, mert egy bizalmat vesztett légkör nem tesz jót a fogorvos-páciens kapcsolatnak.-Biztos vagyok benne, hogy közösen sikerül olyan megoldást találni, amely biztosítja a jó minőséget és az Ön számára is megnyugtatóan rendezi a helyzetet.

| fogpótlás, Nobel Biocare
| Kiss, E.; Az Orvos válaszol - Dr. Kiss Eszter Ágnes 2019 ;25(október)   InforMed
2019-10-18 18:37:42
| fogpótlás, Nobel Biocare

A fogászati implantátumok élettartama

Foghiány esetén, vagy a hagyományos fogpótlások helyett érdemes elgondolkodni a fogászati implantátum beültetésén.


Ki lehet alkalmas az implantációra?

Röviden úgy mondhatnánk, hogy aki foghúzásra alkalmas, az alkalmas implantációra is. De mivel a foghúzás sem végezhető el azonnal mindenkinél, nézzük kicsit részletesebben.


Innovatív és kíméletes fogpótlási eljárások

A Nobel Biocare nevéhez fűződik a legfejlettebb fogorvosi rendelőkben már világszerte alkalmazott Procera® rendszer kifejlesztése - melynek segítségével egyszerűen juthatunk el a 3D számítógépes tervezéstől a sablonnal irányított sebészeten keresztül a teljesen egyéni, fémmentes fogpótlásokig.


Őssejtek fogpótlásra?

Egy nemzetközi kutatócsoport dr. Songtao Shi vezetésével sikeresen regenerálta a foggyökeret, és a fogat megtámasztó íny kötőszöveteit állati (sertés) modellen. Ez az áttörés jelentős ígéretet jelent emberek számára is.


Web Design & Development Prowebshop