Tömött fog, fogfájás

Kérdés:  Problemammal mar felkerestem a fogorvosomat, de szeretnem meghallgatni egy masik szakember velemenyet is.
A bal also 6-os fogam evek ota be van tomve, eloszor amalgammal tomtek, majd 3 eve feher tomes van benne.
Eddig kulonosebb problema nem volt vele. Iden juniusban ki kellett csereltetnem benne a tomest, mert a szele letorott, az uj tomes szinten jol funkcional, a problema csak az, hogy elkezdett fajni a fogam nehany napja. Tompa, idonkent lukteto fajdalmat erzek az allkapcsomban, bal oldalon alul, az inyem normalisan nez ki a fogam korul, hidegre melegre, ragasra nem kulonosebben erzekeny, egyszeruen csak faj.
A fogorvosom megvizsgalta, valamilyen habszeru hideg anyagot tett ra, nem volt ra erzekeny. A rontgenfoto alapjan nem latott a gyokerben gyulladast es a tomes sincs kozel az ideghez. Egyelore abban maradtunk, hogy nem nyul hozza azonnal, mert szerinte arrol lehet szo, hogy eppen elkezdett elhalni az ideg a fogamban.
Ha valoban elhalt, akkor mennyi ideig tarthat ez a fajdalom, erdemes gyokerkezelest csinaltatnom a kozeljovoben? Mitol alakulhat ki ez a spontan fajdalom, ha a tomes jo, gyulladas sem lathato es nem fajdalmas a ragas vagy a hideg-meleggel valo erintkezes?
Elore is koszonom a valaszat!

fogfájás, fogtömés | Az Orvos válaszol - Dr. Kiss Eszter Ágnes 2015 ;20(augusztusi)   InforMed | Kiss, E.
Válasz:  Az alsó őrlőfogaknak 3-4 gyökércsatornájuk van, ezek közül, ha az egyikben a fogbél kezd elhalni vagy begyulladni, a többi még egészséges lehet. Így fordulhat elő, hogy a fog eleinte normális határokon belül reagál az ingerekre - később a gyulladás szétterjedhet a fogban és fokozódhat a fájdalom.
Ha a röntgen nem mutat eltérést, az is lehetséges, hogy a tömés enyhén magas, vagy a régebbi törés mentén egy hajszálrepedés maradt vissza, amely a panaszokat okozza. Az is elképzelhető, hogy az új tömőanyag és a fog közt a fehér tömés zsugorodása miatt feszülés jött létre és ez okozza a panaszait.
Enyhe panaszok esetén valóban érdemes egy rövid ideig (néhány hétig) várni, hogy a fájdalom átmeneti jellegű-e, vagy tartósan fennmarad. Utóbbi esetben a tömés cseréje ideiglenes "gyógytömés"-re gyakran megoldja a problémát.
Ha a fájdalma fokozódik, éjszaka jelentkezik, vagy extrém hideg-meleg érzékenység, ráharapási érzékenység lép fel, valószínű, hogy gyökérkezelésre lesz szükség.

Kapcsolódó cikkek a Fogszuvasodás, ínysorvadás, fogpótlás rovatban olvashatók.

2015-08-26 19:32:14
| fogfájás, fogtömés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop