12 mm-es vesekő

Kérdés:  Tisztelt Doktor Úr! A mai napon húgyúti fertőzéssel kerestem fel az urológiai szakrendelést. Az UH-on a jobb vesém alsó pólusában egy 12 mm-es, széles hangárnyékot adó ech. képlet, mögöttes kehelytágulattal ábrázolódott! A vizelet negatív! Fájdalmaim nincsenek! Kontrasztanyagos kismedencei CT-re küldtek tovább. A kérdésem, hogy feltétlenül szükséges-e a CT vizsgálat? Egy ekkora méretű kő műtét nélkül eltávolítható más módon? Köszönöm!

| vesekő, CT
| Koncz, P.; Az Orvos válaszol - Dr. Koncz Pál 2020 ;26(február)   InforMed

Válasz:  Azt írja, húgyúti fertőzéssel ment vizsgálatra, utána, hogy vizelete negatív. A CT vizsgálatnak kell, hogy legyen indikációja. Erről nem ír, miért javasolták. A kőeltávolítás, vagy akár a kizúzás indikációját csak az döntheti el, aki ismeri az UH képet és a röntgen-felvételt.

2020-02-17 20:56:13
| vesekő, CT

Ingyenes mentális segítség egészségügyi dolgozók számára

Ötven pszichológus, coach és terapeuta fogott össze, hogy felajánlják tudásukat és idejüket az egészségügyben dolgozók javára a korona vírus járvány alatt, mentális és érzelmi támogatást nyújtva az extrém stressz idején.


Angina

Az angina, amit angina pectorisnak is hívnak, a szívizom elégtelen oxigénellátása miatt átmenetileg fellépő mellkasi fájdalom vagy mellkasi nyomásérzés.


Az MR több információt ad, mint a CT

Sokan nem tudják, hogy van egy olyan radiológiai módszer, az MR (mágneses rezonancia) vizsgálat, mely nem jár sugárterheléssel. Sőt, bizonyos betegségek – például a limfómák – esetében pontosabb eredményt ad: kimutatja az élő tumorsejteket.


A sok jeges tea vesekövet okozhat

Nyári hőségben a jeges tea ivása igen népszerű lett, de a nefrológusok arra figyelmeztetnek, hogy elősegítheti a vesekövek képződését. A főleg korosodó férfiakat fenyegető veszélyre amerikai urológusok hívták fel a figyelmet.


Kalciummal a magas vérnyomás ellen

Nagyszámú emberen végzett megfigyelések eredményei mutatták, hogy akiknél magasabb a kalciumbevitel (értéke 1g=1000 mg feletti/nap), azoknál mind a verőeres, mind a vénás vérnyomás alacsony, nem alakulnak ki a szülés körüli különböző komplikációk.


Web Design & Development Prowebshop