Vesezsugorodás

Kérdés:  2007 decemberében kezdtek el kezelni Tbc-re. 15,5 hónapig szedtem Isonicidet és Rifamed 300 mg tablettát.
2009. áprilisban már nem kellett szednem a gyógyszereket. Szeptember végén újra tbc-t állapítottak meg. Újra szedni kell a Rifamedet, Isonicidet, Suralt és a PZA-t.
Májusban voltam hasi ultrahangon. Decemberben kontrollra kellet mennem. Itt megállapították, hogy a jobb oldali vesém hossza 13 mm, valamint a szélessége is 13 mm-rel csökkent. A bal odali 135x60 mm-ről 130x58 mm-re csökkent.
Az internetről tudtam meg, hogy ha hosszabb idő kihagyása után újra kell szedni a Rifamedet, ez veseelégtelenséget okoz. Azt írják, hogy azonnal abba kell hagyni a Rifamed szedését. A kezelő tüdőgyógyász főorvosom ezt nem említette. Mindenképpen menni akarok ebben az ügyben szakorvoshoz, de sajnos ma már nem azonnal lehet bejutni az előjegyzés miatt. A zsugorodást ezek a gyógyszerek okozták?
Egyébként semmit nem éreztem a vesémmel kapcsolatban.
Üdvözlettel!

| gyógyszer, mellékhatás
| Koncz, P.; Az Orvos válaszol - Dr. Koncz Pál 2010 ;15(januári)   InforMed

Válasz:  Mind tüdőgyógyásszal, mind urológussal meg kell a leletet konzultálni.

Kapcsolódó cikkek a Gyógyszer a Családban rovatban olvashatók.

2010-01-27 20:23:51
| gyógyszer, mellékhatás

A WHO világszerte megkezdte a koronavírus ellen esetleg alkalmazható gyógyszerek vizsgálatát

A COVID-19 fertőzés ellen még nincs vakcina, de a járvány miatt már meglevő gyógyszerekkel végeznek világszerte klinikai kísérleteket.


Veszélyes készítményt reklámoznak az interneten

Olyan készítményt árulnak az internetek szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésére, amelynek alkalmazása akár életveszélyes állapotot is okozhat - közölte a Magyar Kardiológusok Társasága.


Három-négy hónap, míre a koronavírus vakcinát embereken tesztelhetik.

Négyfajta, a koronavírus elleni védőoltás fejlesztése zajlik jelen pillanatban, és közülük a legígéretesebbet valószínűleg három-négy hónapon belül embereken is tesztelni fogják - közölte szerda este a (WHO) vezető kutatója.


WHO: egyelőre nincs ismert gyógymód

Cáfolta szerdán Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azokat a sajtóértesüléseket, amely szerint "áttörő" jelentőségű gyógyszereket fedeztek fel az új koronavírussal fertőzött betegek kezelésére.


Gyógyszerszedés terhességben: antidepresszánsok

Fokozza a fejlődési rendellenességek kockázatát, ha a terhes nő antidepresszánsokat szed a terhesség első trimeszterében – állapították meg a Montreal-i Egyetem kutatói. Tanulmányuk a British Medical Journal című orvosi folyóiratban jelent meg.


Web Design & Development Prowebshop