Kőzúzás

Kérdés:  Legutóbbi hasi UH-leletemet szeretném értékeltetni, arra való tekintettel, hogy tavaly volt egy kőzúzásom, ahol 7 mm-ről állítólag 5 mm-re csökkent a kő mérete, jelenleg viszont 8 mm-es. Érdemes újból mennem vagy van valami teendőm a lenti lelet alapján?
Lelet: "Siemens Antares. A máj nem nagyobb, reflectivitása kissé fokozottabb, a szerkezet finoman inhomogén. A májkapu, ill. az epehólyag közelében egy-egy 25 mm-es kissé elmosott szélű echoszegényebb terület (vs. focalis megkíméltség) van. Epeút tágulat nincs, epehólyag normális nagyságú és falvastagságú, corpusában kissé megtört, folyékony epével telt, kőmentes. A pancreas egészében vizsgálható, nem szélesebb, szerkezete homogén. A lép nagysága, echoszerkezete szabályos. A vesék helyzete, alakja megtartott. Nagyságuk, parenchyma vastagságuk átlagos. A bal oldalon, a vese alsó kehelycsoportjának megfelelően egy 8 mm-es hangárnyékot adó echodens képlet van. A jobb vese kp. harmadában laterodorsalisan 3,5 cm-es corticalis cysta észlelhető. Üregrendszeri tágulat egyik oldalon sem azonosítható. A kissé scleroticus hasi aorta lefutása, tágassága szabályos. A hasban szabad folyadék, lymphadenomegalia, kóros kokárdajel nem észlelhető. A húgyhólyag közepesen telt, kontúrja ép. A prostata nem nagyobb, szerkezete szabályos."
Diagnózis: BNO kód Megnevezés N2000 Vesekő Beavatkozások: WHO Megnevezés 36120 Mellkasfal vagy hasfal UH vizsgálata 36130 Hasi (áttekintő, komplex) UH vizsgálat 36138 Gyomor-bélrendszer UH vizsgálata
Vélemény, javaslat: Diffus májalesio Nephrolith l.s Cysta ren l.d
60 éves vagyok, egyszer volt vesekövem, ami spontán távozott, vérnyomásom 140/90.

| vesekő, vesekÅ‘
| Koncz, P.; Az Orvos válaszol - Dr. Koncz Pál 2010 ;15(szeptemberi)   InforMed

Válasz:  Választott alkalommal a kőtől meg kellene szabadulni.

Kapcsolódó cikkek a Vesekövesség, zsákvese rovatban olvashatók.

2010-10-05 23:33:10
| vesekő
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop