Húgycső gyulladás, Mycoplasma

Kérdés:  Tisztelt Doktor Ur! Februárban egy új partnerrel voltam együtt s utána hólyaghurutom lett. Erre Ciprofloxacint szedtem be kivizsgálás nélkül. A tüneteim szinte teljesen elmúltak, viszont ahogy teltek a hónapok, egyre gyakrabban kellett pisilnem. Júniustól elkezdett csípni és furcsa folyásom is lett. Nőgyógyász csak vitaminokat ajánlott a hólyag panaszaimra, azt mondta, hogy minden rendben, ez csak egy enyhe hólyaghurut és majd elmúlik. Persze semmit sem segítettek. Augusztus végére jutottam el urológushoz, aki Mycoplasmát állapított meg. 1,5 g Azithromycint adott (1. Nap 1 g + 2. Nap 500 mg). A tüneteim nem szűntek, ezen az orvosom teljesen meglepődött. Visszamentem 2 hét múlva. A vizeletem steril, kenetet vett ismét a doktor úr, jövő héten eredmény. Viszont megrémített az az információ a neten, hogy az egy adagban adott Azothromycinnal nagyobb valószínűséggel alakul ki rezisztencia, mint az 5 napos kúránál. Az urológusom ismét ugyanezt a 1,5 g antibiotikumot írta fel. Lehet az, hogy a tünetek sokára szűnnek meg (5-8 hét akar), bár a kórokozó már eltűnt? Az eredmény kenetből (2 hétre az első antibiotikumos nap után) 100%-osan megbízható? Ha pozitív lesz az eredmény ismét, tehát rezisztens lett Azithromicynre, milyen lehetőségeim vannak még? A februárban bevett Ciprofloxacin okozhat rezisztenciát Moxafloxacinnal szemben? Mivel enyhíthetnem még a húgycső gyulladásos panaszaimat? Előre is köszönöm válaszát! Üdvözlettel

| Mycoplazma, gyógyszerváltás
| Koncz, P.; Az Orvos válaszol - Dr. Koncz Pál 2021 ;27(szeptember)   InforMed

Válasz:  A Mycoplasma a Chlamydiával rokon. Annak biztos kezelése doxacyclinnel történik. Ha pozitív a tenyésztés, ezt kell megpróbálni.

2021-09-17 18:18:00
| Mycoplazma, gyógyszerváltás
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop