Körülmetélés után

Kérdés:  Jó napot! 20 éves vagyok 2 hete volt egy körülmetélésem. Minden rendben volt, viszont a mai nap a jobb oldalt a makk alatt egy porc szerű dudort érzek a bőr alatt. Könnyen mozdítható, viszont kemény. Mitől lehet ez? Köszönöm a válaszát!

| körülmetélés
| Koncz, P.; Az Orvos válaszol - Dr. Koncz Pál 2020 ;26(március)   InforMed

Válasz:  Lehet varrat is. Vagy ún. granuloma, ami jóindulatú szövetburjánzás. Vizsgálat dönti el.

2020-03-21 18:34:11
| körülmetélés

A körülmetélésről

Nem könnyű eldönteni, körülmetéltessük-e az újszülöttet. Figyelembe kell venni mind az előnyöket, mind a hátrányokat, és számításba kell venni a kulturális és személyes preferenciákat is.


A férfiak körülmetélése javítja a nők szexuális életét is

Dél-afrikai kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a körülmetélés hogyan befolyásolja a HIV vírus terjedését, de vizsgálatuk során érdekes folyamatra lettek figyelmesek: a beavatkozáson átesett férfiak nő partnerei a szexuális élet javulásáról számoltak be.


A férfiak körülmetélése mégsem védi a nőket a HIV-fertőzéstől?

Egy új kutatás eredményei ellentmondanak annak a korábbi állításnak, hogy a férfiak körülmetélése megóvja a nőket az AIDS-t okozó HIV-fertőzéstől.


Körülmetélés felnőttkorban

Egy Ugandában végzett vizsgálat szerint a felnőttkorban elvégzett körülmetélés (circumcisio) nem zavarja a szexuális életet. Korábbi vizsgálatok szerint a körülmetélés a felére csökkenti a férfiaknál a HIV-fertőzés kockázatát, és ha Afrikában széles körben elterjedne, 20 év alatt 3 millió halálesetet lehetne megelőzni vele.


A körülmetélés megelőzheti a HIV fertőzést

Az ENSZ egészségügyi szervezetének ajánlása szerint „meggyőző” bizonyíték van arra, hogy a heteroszexuális férfiaknál a körülmetélés akár 60 százalékkal is csökkenti a HIV-fertőzés veszélyét. Az elmúlt 20 év során Afrikában 5,7 millió új HIV-fertőzéses eset és 3 millió haláleset megelőzhető lett volna a körülmetéléssel.


Web Design & Development Prowebshop