Staphylococcus aureus terhesség alatt

Kérdés:  32 éves, 16 hetes kismama vagyok. 2005-ben vették ki a garatmandulámat, lisztatka és penészgomba allergiám van. 6 hete (10 hetesen) piros apró kiütések jöttek ki a hátamon, amivel bőrgyógyászhoz mentem, a diagnózis apró szőrtüszőgyulladások, az orvos azt mondta veszélytelenek, alkohollal kenegetve 3 hét alatt szépen visszahúzódtak (de a pöttyök halványan megmaradtak és fürdés után bepirosodnak).
3 hete elkezdett fájni a fejem, ami egy enyhe, de állandó homloktáji és szemfájás. Nem vagyok és nem voltam megfázva, nem folyik az orrom, nem fáj a torkom nincs lázam, sem hőemelkedésem. A 12. heti laborvizsgálaton a vérsüllyedésem 40 mm/óra a WBC 11,5 G/l, neutrophil 7,23 Giga/L és a vizeletben a leukocytes + lett. A szerum glucose 5,9 mmol/l és a koleszterin 6,0 mmol/l. (Ezeken kívül még a máj funkció eredményei lettek a határérték felettiek, amire az orvosom azt mondta, hogy lehetnek a 3 epekövemtől is, de az első 3 hónapban szedett Utrogestan oraltól is.)
Az orvosom fül-orr-gégészetre és szemészetre küldött ezek alapján, a szemészeten nem találtak semmit, a gégészeten viszont azt mondták, hogy be van duzzadva az orrnyálkahártyám és száraz váladékkal borított, valamint a bal oldalon behúzódott erezett a dobhártyám. Először tengervizes orrsprayt kaptam, amitől tényleg sokkal jobban kapok levegőt az orromon keresztül, de továbbra sincs orrfolyásom, nem vagyok náthás, a fejfájásom viszont megmaradt. Az orromból vett mintában Staphylococcus aureus baktériumot találtak, így egy héttel később erre Tetran kenőcsöt kaptam az orromba.
Ez a baktérium veszélyes a babára? El tud jutni hozzá? Használhatom terhesség alatt ezt a kenőcsöt? Ez a baktérium okozhattam a hátamon a szőrtüszőgyulladásokat és lehet felelős a vérképemért?
Válaszát előre is köszönöm!

| terhesség, gyógyszer
| Kótai, Zs.; Az Orvos válaszol - Dr. Kótai Zsuzsa főorvos 2009 ;14(novemberi)   InforMed

Válasz:  A helyileg alkalmazott kenőcs semmiképpen nem okoz a babában károsodást. A terhesség alatt gyakori a kellemetlen panasz, ami a szülés után elmúlik. Ha más szervi eltérést nem találtak a szakorvosok, akkor türelmesen kell várni a szülésre. A tengervizes orrspray segít a panaszok elviselésében.

Kapcsolódó cikkek a Gyógyszerszedés és terhesség rovatban olvashatók.

2009-12-04 22:19:47
| terhesség, gyógyszer

Web Design & Development Prowebshop