Parotis műtét

Kérdés:  7 hónapja a fültőmirigyben észrevettem egy kis csomót, melyből citológiai mintát vettek. A vélemény a következő volt: "A cytomorfológia alapján az elváltozás benignos nyálmirigy tumornak tartható, melynek pontos szöveti típusa a látottak alapján nem megítélhető."
Diagnózis: Parotis jóindulatú daganata.
A daganat az ultrahangos kontrollok során nem változott (a legnagyobb átmérője kb. 3 cm).
Milyen szövődményei lehetnek a műtétnek, illetve annak, ha nem műttetem meg? Én nem akarok belemenni a műtétbe, félek tőle - két pici gyermekem van!
Ön mit javasolna? (Panaszom nincs miatta). Melyiknek van nagyobb kockázata? Sajnos eddig kérdéseimre válaszokat senkitől sem kaptam.
Válaszát előre is köszönöm!

| parotis, fültőmirigy, daganat, fültÅ‘mirigy
| Kótai, Zs.; Az Orvos válaszol - Dr. Kótai Zsuzsa főorvos 2013 ;18(júniusi)   InforMed

Válasz:  A parotisban lévő jóindulatú daganatok viszonylag gyakoriak. A 3 cm-es átmérő elég jelentős. A műtétet azért javasolom, mert minél nagyobb a daganat, annál nehezebb a műtét. Hajlamos a rosszindulatú elfajulásra is, nem is beszélve az esztétikai képről.
A műtét egyetlen veszélye, hogy az arcot beidegző ideg, mely a szájzug, szemzárás és homlokráncolás mozgását befolyásolja, a parotis lebenyei között fut. Ha ez sérül, akkor az arc beidegzése is megváltozhat. Ha jó, a területen tapasztalt sebészt választ, akkor a műtét nem nagy megterhelés és hamar, nyomtalanul gyógyul.

Kapcsolódó cikkek a Fül-orr-gégebetegségek rovatban olvashatók.

2013-06-19 10:22:11
| parotis, fültőmirigy, daganat

Web Design & Development Prowebshop