Hallásvizsgálat, halláscsökkenés

Kérdés:  20 hónapos egypetéjű ikerfiaim vannak. Visszamaradt beszédfejlődéssel küzdünk mindkét srácnál. Az egy dolog, hogy még semmit nem mondanak, a probléma ott kezdődik, hogy semmit nem is értenek. Nagyon figyelnek, de nem értik a beszédet. Így jutottunk el végül hallásvizsgálatra, de mivel ők egyértelműen hallanak olyan zajokat pl., hogy szól a zene, ugat a kutya, csörög a telefon, stb., és a hang irányába fordulnak, így megnyugtatásul vittük el őket hallásvizsgálatra, és, hogy kizárhassuk ezt a tényezőt, mint problémaforrás a fejlődés elmaradásban.
Igaz, a beszéd esetén hol odafigyelnek, hol nem, ezért némi kétségünk volt az eredményt illetően. A BERA vizsgálat eredménye az lett, hogy egyik baba 30-40 dB hallásküszöbbel rendelkezik, a másik baba bal füle szintén, jobb füle viszont csak 50 dB körül mozog, és még éretlenségre utaló jeleket is találtak nála.
Ez mennyire mondható rossz eredménynek? Ön is hallókészülék használatát javasolja mindkét babánál? Amíg nem jutunk el addig, hogy tudnék segíteni nekik? Ha hangosabban beszélek, az elegendő ahhoz, hogy értsék? Ahhoz, hogy a beszédet rendesen hallják, mekkora hallásküszöbbel kellene rendelkezniük?
Nagyon köszönöm a válaszát!
Nagyon el vagyok már keseredve!

halláscsökkenés, hallókészülék | Az Orvos válaszol - Dr. Kótai Zsuzsa főorvos 2009 ;14(októberi)   InforMed | Kótai, Zs.
Válasz:  Az ilyen fokú halláscsökkenés jelentősen ronthatja a beszédfejlődést és a szellemi fejlődést is. Feltétlenül javasolom a hallókészülék használatát, meglátja, hogy hamarosan beszélni fognak a fiúk, ha hallják a saját és mások hangját. Minél előbb megkapják a készüléket, annál hamarabb lesz látható eredmény a beszédfejlődésben.
Újszülött korban nem estek át a gyerekek hallásszűrésen? Akkor már sokkal hamarabb kiderülhetett volna a halláscsökkenés, és már régen tisztán hallanának és beszélnének.

Kapcsolódó cikkek a Halláscsökkenés és siketség rovatban olvashatók.

2009-10-09 20:41:04
| halláscsökkenés, hallókészülék
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop