Orrspray

Kérdés:  4-5 éve használok orrnyálkahártya duzzanatra orrsprayt egész évben, körülbelül 6 óránként egyet-egyet befújva. Kezdetben Rhinosprayt, majd Nasivint, utána Rhinathiolt és jelenleg, már másfél éve az Otrivint. Többször voltam fül-orr-gégészeten, ott Avamyst kaptam, hogy leszokjak, de a tüneteim csak enyhén múltak el tőle, pedig két darabról is kaptam receptet, ne kelljen visszamenni hamar. Rendszeresen reggel-este fújtam az Avamyst, de annyi volt a javulás, hogy 6 óra helyett körülbelül 8 órára tolódott ki az Otrivines "kezelés" (ehhez meg elég drága, még receptre is, szóval abbahagytam).
Ha nem fújom be az "adagomat", akkor rettenetesen bedagad az orrom, szemmel is láthatóan, könnyeznek a szemeim, azok is mintha fel akarnának robbanni, illetve az egész arcomba ilyen érzet van. Képtelenség lenne nem fújni, ilyenkor még csak feküdni sem vagyok képes, nemhogy iskolába járni és tanulni.
Van esetleg más megoldás? Tablettákat is láttam, de ezt ne ajánlja, mert komoly laktózintoleranciám van, és ahogy láttam, mindegyik tartalmazza.
Ami még nagyon érdekelne, milyen szövődményei vannak/lehetnek az orrpray használatának? Ami már most kialakulhatott, illetve ami a jövőben kialakulhat a használatával? Reményeim szerint még 40 évig élni fogok (22 éves vagyok), eddig is lehet fújni? Kérem, adjon szakmailag is kimerítő választ, szakdolgozatban, ha megengedi, fel is használnám!
Köszönettel!

orrdugulás | Az Orvos válaszol - Dr. Kótai Zsuzsa főorvos 2011 ;16(januári)   InforMed | Kótai, Zs.
Válasz:  Első lépésként allergológiai kivizsgálást javasolok, hogy mire allergiás. Mert panaszai alapján ez a legvalószínűbb. Az allergiakezelés megfelelő beállítása már segítene.
Fül-orr-gégészeti szakvizsgálat tudja megállapítani, hogy a gátolt orrlégzésnek van-e más oka is: orrsövényferdülés, polyp, krónikus orrmelléküreg-gyulladás. Ezek kezelése is megoldaná a problémát.
Nem kell a következő 40 évet orrcseppel eltöltenie. A tartós orrcsepphasználat az orrnyálkahártya túltengését okozza, és még ront a panaszokon.

Kapcsolódó cikkek Az orr és az orrmelléküregek betegségei rovatban olvashatók.

2011-02-17 23:31:05
| orrdugulás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop