Zenész otoscelosissal

Kérdés:  Januárban műtötték a bal fülemet otosclerosis miatt. Bár a műtét sikeres volt, nem érzem tökéletesnek, de mindenképp sokat javult: beszélgetések során végre nem kell kellemetlenül éreznem magam, és nem kell minden mondat után visszakérdeznem.
Mi lehet az oka, hogy bár a mély hangok tekintetében nagyon szépen javult a hallásom, a magas hangokat viszont szinte teljesen elvesztettem, ezeknél sokkal rosszabb az eredményem, mint műtét előtt volt? Várható még javulás, vagy ez már így marad? Nekem nem volt fülzúgásom műtét előtt, vagy ha volt is, oly csekély, hogy észre sem vettem. Azóta viszont van. Még elviselhető, de mintha az utóbbi napokban erősödött volna. Mennyire kell tartanom attól, hogy még tovább fog erősödni?
A doktor mondta, hogy innentől életem végéig nagyon kell vigyáznom a zajokkal, mert a műtött fül nem védett ezek ellen, és egy nagyobb zaj hatására akár végérvényesen elveszthetem a hallásomat. Ez eléggé megijeszt, főleg, hogy zenész pályára készülök. Nem szeretnék emiatt lemondani a zenélésről, inkább arra szeretnék megoldást, hogy hogyan védhetném a fülemet a velejáró zajoktól? Mennyire elég egy füldugó? Stúdióban nyilván megoldható, hisz a fülest nem kell túl hangosra venni, de van olyan erős védelem, amivel akár koncertet is vállalhatok? Lehet tudni, hogy hány DB-t bír el biztonsággal a műtött fül, és mennyit véd egy füldugó, vagy egy komoly fejhallgató?
Segítségét előre is nagyon köszönöm!

otoszklerózis | Az Orvos válaszol - Dr. Kótai Zsuzsa főorvos 2010 ;15(májusi)   InforMed | Kótai, Zs.
Válasz:  Sajnos, a műtéttel a hallás csak részben javítható, a professzionális hallás sosem lesz olyan, mint régen. Az erős zaj ellen védeni kell a fület, de hogy ezt technikailag hogyan lehet megoldani egy zenésznek, nehéz feladat. Pontos dB értéket nem lehet javasolni.

Kapcsolódó cikkek a Középfül és a belső fül betegségei rovatban olvashatók.

2010-05-24 00:44:01
| otoszklerózis
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop