Encepur oltás

Kérdés:  4 éves kisfiamnak szeretném beadatni az Encepur védőoltást. A tájékoztatójában láttam valami olyasmit, hogy egyes esetekben összefüggést véltek felfedezni az oltás és a Gillome-Barré szindróma kialakulása között. Kisfiamnak csecsemőkorában volt valamilyen lábrángása, azt mondták, hogy sok kisgyereknek van ilyen kiskorában, talán nagyon kötöttek az izmok stb. Jártunk kis ideig gyógytornára, aztán elmúlt neki.
Van ennek az oltásnak valamilyen mellékhatása ennek fényében az oltás után, vagy akár a későbbiekben előfordulhat? Azt hallottam, hogy ha van rejtett betegség, azt előhozhatja a védőoltás, ez annak mondható vagy nyugodtan beadathatom neki? Másik gyermekemnek is beadatnám, neki nem volt ilyen problémája.

| encepur, védőoltás
| Lakos, A.; Az Orvos válaszol - Dr. Lakos András 2016 ;21(májusi)   InforMed

Válasz:  Az Encepur nem okoz Guillain-Barré szindrómát (GBS). Én sok ezer embert oltottam, fontos mellékhatást egyetlen esetben észleltem, amikor egy autoimmun ízületi gyulladás egy idős betegben az oltás után fellángolt.
Az amerikai oltási mellékhatás-bejelentés (nem ellenőrzik a bejelentések hitelességét) adatbázisában átnéztem néhányat, ahol GBS-t megemlítettek, de a leírás alapján mindegyik diagnózis hamis volt.
Lakos dr.(www.kullancs.hu/)

Kapcsolódó cikkek a Védőoltások rovatban olvashatók.

2016-05-25 22:42:46
| encepur, védőoltás

Lehetetlen védőoltást kifejleszteni a HIV ellen

Hiába azonosították a HIV újabb törzsét, védőoltást kifejleszteni gyakorlatilag lehetetlen, így a felfedezésnek csak tudományos jelentősége van.


A jövő hét végén a patikákban az influenza oltóanyag

A jövő hét végén már a patikákban lesz az influenza elleni oltóanyag, a rizikócsoportba tartozók és a 60 év felettiek számára az 1,3 millió adag ingyenes vakcina már elérhető - mondta az egészségügyért felelős államtitkár kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.


Közönséges nátha

A nátha a légutak heveny, általában láz nélkül zajló, vírusok által okozott gyulladása. A fertőzés a légutakban bárhol kialakulhat. Tünetei az orrdugulás, orrfolyás, tüsszentés, torokfájás, köhögés és könnyezés.


Veszélyek utazás vagy nyaralás során

A világ legszebb úti céljai, a földi paradicsomok igen gyakran adnak otthont a legkellemetlenebb kórokozóknak is. A sárgaláz a malária, sőt még a gyermekbénulás is megtámadhatja az utazókat. Fontos, hogy oltással és egyéb óvintézkedésekkel védekezzünk, nehogy a rég várt nyaralásból rémálom legyen.


Kötelező lesz a bárányhimlő elleni védőoltás

Szeptembertől a kötelező védőoltások közé kerül a bárányhimlő elleni oltás - jelentette be Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.


Web Design & Development Prowebshop