Ízületi fájdalom, szédülés, Lyme kór?

Kérdés:  Tisztelt Dr. Úr! 2018 nyarán több kullancs csípésem volt, folt egyéb tünet nem. 2019 február óta az alábbi tüneteim vannak: szédülés, álláskor billegő érzés, ájulás érzés, fejben nyomás érzés, vérnyomás ingadozással kezeltek 6x volt gyógyszer váltás, tüneteim nem múltak el. Vashiányos vérszegénységre 10 hónapja vasat szedek, vérképemen a gyulladás értékek folyamatosan magasak. Augusztusban kisebb nőgyógyászati műtét után 4 hét antibiotikumos kezelés 1. hetében térdfájás jelentkezett, majd boka és talpfájdalom, 2-300 m megtétele után nyilalló lábfájdalom, ami pihenésre megszűnik. Hetek óta tartó fáradtság, ízületi fájdalom, vándorló láb, térd, csukló fájdalom, majd pár hete mindkét kéz ujjain zsibbadás érzés. Hetek óta visszatérő megfázásos tüneteim miatt voltam tüdőgondozóban, fül-orr-gégészeten, homályos látás miatt szemészeten, de belgyógyászaton, vese és hasi UH-on, vastagbéltükrözésen sehol nem találtak semmi eltérést. 3 hónapja a bal lábszáramon kb. tenyérnyi piros folt jelent meg, ami azóta is ott van. Ön szerint érdemes lenne Lyme tesztet csináltatnom? Háziorvosomtól kértem vérvételre beutalót, de még nem kaptam. Válaszát előre is Köszönöm.

| Lyme-kór
| Lakos, A.; Az Orvos válaszol - Dr. Lakos András 2020 ;26(január)   InforMed

Válasz:  Küldjön egy felvételt a foltról. A Lyme-ban nincsenek gyulladásra utaló eltérések. A háziorvoson keresztül érdemes elvégeztetni a Lyme vizsgálatot, ilyen hosszú ideje fennálló Lyme betegség pozitív eredményt adna az egyszerű ELISA tesztekkel is. Lakos dr.

2020-01-08 12:47:44
| Lyme-kór

A fibromyalgiával könnyen összetéveszthető betegségek

Gyakran még az orvos sem tud biztos diagnózist adni egyes tünetek láttán, mert nincs olyan szűrővizsgálat, amellyel könnyen ki lehetne mutatni a fibromyalgiát. Az első lépés így a többi lehetőség kizárása. Az alábbiakban néhány olyan betegséget írunk le, amelyek szóba jöhetnek akkor, ha el kell dönteni, fibromyalgiáról vagy valami másról van-e szó.


Új eljárás a Lyme-kór kimutatására

Magyar kutatók új eljárásával lesz kimutatható a Lyme-kór - jelentették be Budapesten, sajtótájékoztatón.


A Lyme-kór

A Lyme-kór egy olyan betegség, amit a Borrelia Burgdorferi nevű baktériumokkal fertőzött kullancsok terjesztenek. A legtöbb kullancscsípés nem vezet Lyme-kór kialakulásához, azonban a betegség olyan súlyos, hogy érdemes minden egyes csípést alaposan megvizsgálni. Minél több időt van a kullancs a bőrben, annál nagyobb a fertőződés valószínűsége.


A Lyme-kór egyszerűen gyógyítható

Több súlyos fertőző betegséget, így a Lyme-kórt is kullancsok terjesztik. Az idei nyár eddigi időjárása kedvezett a félelmetes élősködők elszaporodásának, így megnőtt a fertőzés veszélye is. Melyek a Lyme-kór laikusok által is felismerhető tünetei, és hogyan lehet gyógyítani a fertőzés következményeit?


Tények és tévhitek a kullancscsípésről

Hiába jelenik meg ezernyi tanulmány a kullancsokról, még mindig számtalan tévhit él az emberekben a kullancsok által terjesztett betegségekről.


Web Design & Development Prowebshop