Kullancs csípés utáni oltás.

Kérdés:  Kedves Dr. Úr! Az lenne a kérdésem, hogy kullancs csípés után mennyi idővel lehet beoltani a gyermeket. A gyerekorvosunk azt tanácsolta, hogy 3 nap után már megkaphatja az Encepur junior oltást. Várom mielőbbi válaszát. Üdvözlettel

| encepur, védőoltás, kullancs
| Lakos, A.; Az Orvos válaszol - Dr. Lakos András 2019 ;25(májusi)   InforMed

Válasz:  Ha még eddig nem kapott oltást, 1 hónapot kell várni. Az a magyarázat, hogy ennyi az elméletileg elképzelhető maximális lappangási ideje a kullancsencephalitisnek, ami ellen az oltás véd. Itt 2 szabály is érvényesül: egy fertőző betegség lappangási ideje alatt halasztható védőoltást nem szabad beadni. A másik, hogy amennyiben a fertőzés megtörtént, a védőoltás megnehezíti vagy épp lehetetlenné teszi a diagnosztikus vizsgálatokat, ezek a szervezet immunválasza alapján foglalnak állást a fertőzés megtörténtéről. Az oltás a fertőzést imitálja, vagyis ugyanúgy ellenanyag-termelést indukál, mint maga a fertőzés.

2019-05-23 21:17:42
| Encepur, védőoltás, kullancs

Lehetetlen védőoltást kifejleszteni a HIV ellen

Hiába azonosították a HIV újabb törzsét, védőoltást kifejleszteni gyakorlatilag lehetetlen, így a felfedezésnek csak tudományos jelentősége van.


A jövő hét végén a patikákban az influenza oltóanyag

A jövő hét végén már a patikákban lesz az influenza elleni oltóanyag, a rizikócsoportba tartozók és a 60 év felettiek számára az 1,3 millió adag ingyenes vakcina már elérhető - mondta az egészségügyért felelős államtitkár kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.


Közönséges nátha

A nátha a légutak heveny, általában láz nélkül zajló, vírusok által okozott gyulladása. A fertőzés a légutakban bárhol kialakulhat. Tünetei az orrdugulás, orrfolyás, tüsszentés, torokfájás, köhögés és könnyezés.


A Lyme-kór

A Lyme-kór egy olyan betegség, amit a Borrelia Burgdorferi nevű baktériumokkal fertőzött kullancsok terjesztenek. A legtöbb kullancscsípés nem vezet Lyme-kór kialakulásához, azonban a betegség olyan súlyos, hogy érdemes minden egyes csípést alaposan megvizsgálni. Minél több időt van a kullancs a bőrben, annál nagyobb a fertőződés valószínűsége.


Veszélyek utazás vagy nyaralás során

A világ legszebb úti céljai, a földi paradicsomok igen gyakran adnak otthont a legkellemetlenebb kórokozóknak is. A sárgaláz a malária, sőt még a gyermekbénulás is megtámadhatja az utazókat. Fontos, hogy oltással és egyéb óvintézkedésekkel védekezzünk, nehogy a rég várt nyaralásból rémálom legyen.


Web Design & Development Prowebshop