Kullancscsípés

Kérdés:  Tisztelt Doktor Úr! Három hete az unokám válla körül egy kullancsot talált a lányom, ami azonnal eltávolított. Tegnap estére bepirosodott, megnagyobbodott a helye. Elvitték orvoshoz, de azt a választ kapták, hogy még nem egyértelmű, nincs 5 cm átmérőjű a folt. Mit tegyünk, hogy megelőzzük a bajt? Küldenék egy fotót is róla, ha lehetséges. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Egy aggódó nagymama

| Lyme-kór
| Lakos, A.; Az Orvos válaszol - Dr. Lakos András 2019 ;25(áprilisi)   InforMed

Válasz:  A doktora jól döntött. Csak akkor lehet a klinikai jelek alapján Lyme betegséget véleményezni, amennyiben a csípés helyén 5 cm-nél nagyobb folt alakul ki, sőt még további 3 napon át növekszik. Laboratóriumi vizsgálattal nem lehet még diagnózist mondani, mert a vizsgálatok ellenanyagokat mutatnak ki, és ezek termelődéséhez idő kell. A Lyme betegség csak sokára (hónapok múlva) okoz(na) tüneteket. Nem szabad kapkodni, mert a korán (feleslegesen) szedett antibiotikum meghiúsítja a diagnózist. A csípés környékén kialakuló, 1-3 cm-es folt általában idegentest-reakció, ami a kullancs vegyszereire adott reakció. Ez teendőt nem igényel. A Lyme jól gyógyítható, nem számít, hogy a fertőzés után mennyi idővel kezdődik...Küldhet képeket: alakos@kullancs.hu

2019-04-28 10:23:17
| Lyme-kór

A fibromyalgiával könnyen összetéveszthető betegségek

Gyakran még az orvos sem tud biztos diagnózist adni egyes tünetek láttán, mert nincs olyan szűrővizsgálat, amellyel könnyen ki lehetne mutatni a fibromyalgiát. Az első lépés így a többi lehetőség kizárása. Az alábbiakban néhány olyan betegséget írunk le, amelyek szóba jöhetnek akkor, ha el kell dönteni, fibromyalgiáról vagy valami másról van-e szó.


Új eljárás a Lyme-kór kimutatására

Magyar kutatók új eljárásával lesz kimutatható a Lyme-kór - jelentették be Budapesten, sajtótájékoztatón.


A Lyme-kór

A Lyme-kór egy olyan betegség, amit a Borrelia Burgdorferi nevű baktériumokkal fertőzött kullancsok terjesztenek. A legtöbb kullancscsípés nem vezet Lyme-kór kialakulásához, azonban a betegség olyan súlyos, hogy érdemes minden egyes csípést alaposan megvizsgálni. Minél több időt van a kullancs a bőrben, annál nagyobb a fertőződés valószínűsége.


A Lyme-kór egyszerűen gyógyítható

Több súlyos fertőző betegséget, így a Lyme-kórt is kullancsok terjesztik. Az idei nyár eddigi időjárása kedvezett a félelmetes élősködők elszaporodásának, így megnőtt a fertőzés veszélye is. Melyek a Lyme-kór laikusok által is felismerhető tünetei, és hogyan lehet gyógyítani a fertőzés következményeit?


Tények és tévhitek a kullancscsípésről

Hiába jelenik meg ezernyi tanulmány a kullancsokról, még mindig számtalan tévhit él az emberekben a kullancsok által terjesztett betegségekről.


Web Design & Development Prowebshop