Kullancscsípés a fejtetőn

Kérdés:  A kislányom fejébe belement egy kullancs, tavaly június környékén, amikor erdőben voltunk. Sajnos beletépték a fejét a gyerek klinikán, nagyon kapaszkodott állítólag a kullancs a fejbőrbe.
Most a gyereknek nincsenek panaszai, de fennállhat a Lyme-kór veszélye? Állítólag a fejbőr kidobja, mert elszárad egy idő után.
Ön mit javasolna, mit tegyek?
Köszönöm!

| kullancs, Lyme-kór
| Lakos, A.; Az Orvos válaszol - Dr. Lakos András 2015 ;20(februári)   InforMed

Válasz:  Ha nincs tünet, nincs teendő. Egyetlen kullancscsípés esetén a Lyme fertőződés kockázata kb. 2%, a tünetek többsége heteken belül jelentkezik. Ennyi idő elteltével a fertőződés valószínűsége közel van a nullához.
Lakos dr. (www.kullancs.hu/)

Kapcsolódó cikkek a Csípések, marások rovatban olvashatók.

2015-03-02 03:18:32
| kullancs, Lyme-kór

A fibromyalgiával könnyen összetéveszthető betegségek

Gyakran még az orvos sem tud biztos diagnózist adni egyes tünetek láttán, mert nincs olyan szűrővizsgálat, amellyel könnyen ki lehetne mutatni a fibromyalgiát. Az első lépés így a többi lehetőség kizárása. Az alábbiakban néhány olyan betegséget írunk le, amelyek szóba jöhetnek akkor, ha el kell dönteni, fibromyalgiáról vagy valami másról van-e szó.


Új eljárás a Lyme-kór kimutatására

Magyar kutatók új eljárásával lesz kimutatható a Lyme-kór - jelentették be Budapesten, sajtótájékoztatón.


A Lyme-kór

A Lyme-kór egy olyan betegség, amit a Borrelia Burgdorferi nevű baktériumokkal fertőzött kullancsok terjesztenek. A legtöbb kullancscsípés nem vezet Lyme-kór kialakulásához, azonban a betegség olyan súlyos, hogy érdemes minden egyes csípést alaposan megvizsgálni. Minél több időt van a kullancs a bőrben, annál nagyobb a fertőződés valószínűsége.


A Lyme-kór egyszerűen gyógyítható

Több súlyos fertőző betegséget, így a Lyme-kórt is kullancsok terjesztik. Az idei nyár eddigi időjárása kedvezett a félelmetes élősködők elszaporodásának, így megnőtt a fertőzés veszélye is. Melyek a Lyme-kór laikusok által is felismerhető tünetei, és hogyan lehet gyógyítani a fertőzés következményeit?


Támad a tavasz, Ön felkészült?

Süt a nap, melegszik az idő, irány a természet! Azonban vigyáznunk kell, nehogy a kezdeti lelkesedés csípésnyomokba, viszketésbe, rosszabb esetben súlyosabb allergiás tünetekbe, majd indokolatlan természetundorba csapjon át.


Web Design & Development Prowebshop