Kullancscsípés és ízületi gyulladás

Kérdés:  Tisztelt doktor úr! 46 éves vagyok, 2 évvel ezelőtt a házi orvosom elküldött reumatológiára, mondván, hogy poliartrozam van, de ott több teszt után és a vér eredményből kimutatták, hogy még sincs. Ami nekem érdekes volt, hogy mindkét orvos megkérdezte, hogy volt-e kullancscsípésem. De én ilyenről nem tudok. Idén a röntgenfelvételekből újra azt állapítottak meg, hogy poliartrozam van. A kérdésem, hogy ez hogy lehet, hogy a vérből nem mutatják ki, majd a röntgenfelvételt ellenőrző szakorvos ezt újra megállapítja? A háziorvos és a reumatológus miért gyanít kullancscsípést? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel.

| Lyme, polyarthritis
| Lakos, A.; Az Orvos válaszol - Dr. Lakos András 2019 ;25(december)   InforMed

Válasz:  A kullancs által terjesztett Lyme betegséget mindig felvetik, amikor nem tudják, mi a baj oka, az ízületi gyulladások és fájdalmak hátterében is mindig ezzel próbálkoznak. Pedig a Lyme okozta ízületi gyulladás pont az ellenkezője annak, mint amit a polyarthritisben látunk. A Lyme nagyízületi gyulladással jár (térd, könyök, boka), és szinte mindig egyszerre csak egyetlen ízület betegszik meg, a duzzanat kifejezett, viszonylag csekély fájdalommal jár, pár hét alatt megszűnik, majd hosszabb idő után ugyanazon vagy egy másik ízületen kezdődik újra a duzzanat. Nincs semmilyen laboratóriumi eltérés. A polyarthritis gyakran hirtelen kezdődik, szinte minden, főleg a kisízületek nagyon nagy fájdalmával és kis duzzanatával jár. A típusos esetben látványos laboratóriumi eltérések (magas CRP, süllyedés, fehérvérsejt-szám reuma-faktor pozitivitás) kísérik. Ha ezek hiányoznak, a diagnózis bizonytalanabb, de segíthetnek ilyenkor a képalkotó-vizsgálatok (CT, MR, szcintigráfia). Lakos András dr.

2019-12-09 11:14:17
| Lyme, polyarthritis

A fibromyalgiával könnyen összetéveszthető betegségek

Gyakran még az orvos sem tud biztos diagnózist adni egyes tünetek láttán, mert nincs olyan szűrővizsgálat, amellyel könnyen ki lehetne mutatni a fibromyalgiát. Az első lépés így a többi lehetőség kizárása. Az alábbiakban néhány olyan betegséget írunk le, amelyek szóba jöhetnek akkor, ha el kell dönteni, fibromyalgiáról vagy valami másról van-e szó.


Új eljárás a Lyme-kór kimutatására

Magyar kutatók új eljárásával lesz kimutatható a Lyme-kór - jelentették be Budapesten, sajtótájékoztatón.


A Lyme-kór

A Lyme-kór egy olyan betegség, amit a Borrelia Burgdorferi nevű baktériumokkal fertőzött kullancsok terjesztenek. A legtöbb kullancscsípés nem vezet Lyme-kór kialakulásához, azonban a betegség olyan súlyos, hogy érdemes minden egyes csípést alaposan megvizsgálni. Minél több időt van a kullancs a bőrben, annál nagyobb a fertőződés valószínűsége.


A Lyme-kór egyszerűen gyógyítható

Több súlyos fertőző betegséget, így a Lyme-kórt is kullancsok terjesztik. Az idei nyár eddigi időjárása kedvezett a félelmetes élősködők elszaporodásának, így megnőtt a fertőzés veszélye is. Melyek a Lyme-kór laikusok által is felismerhető tünetei, és hogyan lehet gyógyítani a fertőzés következményeit?


Tények és tévhitek a kullancscsípésről

Hiába jelenik meg ezernyi tanulmány a kullancsokról, még mindig számtalan tévhit él az emberekben a kullancsok által terjesztett betegségekről.


Web Design & Development Prowebshop