Lyme kór terhesség alatt

Kérdés:  Tisztelt Doktor Úr! Tanácsot szeretnék kérni Öntől. 20 hetes terhes vagyok, és 5 nappal ezelőtt egy piros, viszkető, csípő, meleg tapintatú, enyhén duzzadt foltot vettem észre a lábszáramon. Másnap bőrgyógyászhoz fordultam, ő Lyme-kórra gyanakodott, 20 napra elegendő Ospamox (amoxicillin) tablettát írt fel. A tabletta szedéséről konzultálnom kellett a nőgyógyászommal is, (ő egyébként pókcsípésre gondol). Természetesen levették a Borrelia-ra a vért, de kb. 3 hetes eredményt ígértek. Kullancsot nem találtam magamban, viszont kb. 1,5 hónapja (valószínűleg a mostani seb helyén) egy pici, szúnyogcsípésszerű kiütést láttam, 1-2 napig viszketett, aztán pár napja jelent meg ez a folt. Ez a kullancsra enged következtetni. Kérdésem az lenne, hogy ez a terhességre milyen veszélyekkel járhat? Nagyon félek, hogy valami történik. Tudok esetleg tenni valamit az antibiotikum szedésén kívül? Remélem időben el lett kezdve a kezelés. Kérem, amennyiben lehetséges, vázolja fel nekem a lehetséges szövődményeket. A foltot először szerdán (05.29) délután vettem észre, a viszketés hívta fel rá a figyelmet, ezért véleményem szerint korábban nem volt jelen. Másnap délután kezdtem el a gyógyszert, tehát 1 nap telt el. Mellékletben küldöm a fotókat, dátummal ellátva. Pénteki napon (05.31) jeges borogatást alkalmaztam hosszú ideig.Úgy gondolom mára valamennyit halványodott, kevésbé piros, illetve nem meleg tapintatú. Elnézést, pár kérdésére nem válaszoltam. Szerintem nem nőtt a mérete. Jelenleg kb. 4-5 cm átmérőjű, valamint a külső kör néha halványodik/eltűnik, majd újra előjön

| Lyme kór, terhesség
| Lakos, A.; Az Orvos válaszol - Dr. Lakos András 2019 ;25(júniusi)   InforMed

Válasz:  Sajnos, nem írta, hány cm-es volt a folt. Amennyiben nem volt a folt helyén felismert kullancscsípés, csak akkor mondható ki a Lyme betegség diagnózisa, amennyiben a folt átmérője eléri, majd a további 5 nap várakozás után meg is haladja a 8 cm-t, vagyis van idő annak megítélésére, hogy növekszik a folt. Ez ugyanis a Lyme folt legfontosabb kritériuma. A Lyme betegség lassú folyamat, hónapok is eltelnek, mire bármilyen terhességi szövődmény kockázata felmerülne. Mivel szinte azonnal kapott antibiotikumot, a biztos diagnózist a klinikai kép alapján nem lehet kimondani sem pro, sem kontra, mert nem lehet megítélni, hogy a kezelés hatására állt meg a folt növekedése, vagy ez egyébként is bekövetkezett volna. Amennyiben jó a laboratóriumi teszt, az eredménynek negatívnak kell lennie, még fertőzés esetén is, mert a vérvizsgálatban immunválaszt keresünk, és ennek a kialakulásához idő kell, pár nap alatt senki sem lesz pozitív. Amennyiben már pozitív lenne az eredmény, csaknem biztos, hogy álpozitivitásról van szó. Az antibiotikum-kezelés leállítja az immunválasz kialakulását, tehát későbbi vizsgálatokkal sem lehet tisztázni, hogy ez Lyme folt volt-e vagy sem. Vagyis nem lehet megúszni a bizonytalanságot, hogy esetleg feleslegesen szedi az antibiotikumot... A Lyme lassú betegség, nem a gyors, hanem a biztos diagnózisra kell törekedni. A terhességi Lyme betegség kezelése specialista feladata, ahogy az több hazai útmutatóban is megfogalmazásra került. Lakos dr.

2019-06-04 14:50:11
| Lyme kór, terhesség

Szex a terhesség alatt

Vannak nők, akiknek a szex az utolsó, ami eszükbe jut, amikor babát várnak, mert hányingerük van, fáradtak. Mások mintha ekkor teljesednének ki.


Miért híznak meg sokan szülés után?

Bár sokan magát a terhességet okolják a nők szülés utáni testsúlygyarapodásáért, sőt elhízásáért is, a Michigan-i Egyetem kutatóinak tanulmány szerint a fő ok valószínűleg a gyermekneveléssel járó életforma és az életkor.


Gyógyszerszedés terhességben: antidepresszánsok

Fokozza a fejlődési rendellenességek kockázatát, ha a terhes nő antidepresszánsokat szed a terhesség első trimeszterében – állapították meg a Montreal-i Egyetem kutatói. Tanulmányuk a British Medical Journal című orvosi folyóiratban jelent meg.


Vizsgálatok babaváráskor - orvoshoz mikor, miért?

A leendő anyuka és a baba egészsége érdekében is célszerű bizonyos orvosi vizsgálatokon részt venni. Ennek - ajánlott - menetrendjét osztjuk meg Olvasóinkkal…


Urológiai panaszok terhességben

A veséket és a húgyutakat érintő változások terhesség alatt normálisak. A terhesség alatt észlelhető átmeneti urológiai elváltozások oka egyszerűen a magzat "térfoglalása".


Web Design & Development Prowebshop