Látómezőben apró pöttyök

Kérdés: Már régebben észrevettem, hogy a bal szememmel két apró fekete pöttyöt látok, egymáshoz képest nagyjából mindig ugyanolyan elhelyezkedéssel. Attól függően, hogy messzire, vagy közelre nézek, homályosabban és halványabban, vagy élesebben és erősebben látom őket.
Ha jobbra, vagy balra nézek, illetve felfelé vagy lefelé néha eltolódik a helyzetük, előfordul, hogy nem veszem észre őket, néha úgy tűnik, követik a szemmozgásom. Ha rögzítem a nézőpontot, azt tapasztalom, hogy lassan "úsznak" lefelé. Ha pislogok, nem tűnnek el a látómezőből, ugyanúgy lassan úsznak lefelé. Ha kicsit hosszabb ideig nem pislogok, akkor a pislogás után az előző pozíciójukhoz képest jóval lejjebb kerülnek.
A szemeim elég szárazak, nem tudom, hogy ezek a pöttyök lehetnek-e szennyeződések vagy sérülések a szem felületén? Elképzelhető, hogy a szemben, a csarnokvízben van valami szennyeződés? Azt tapasztaltam, hogy a pontok a szemem erősen könnyes állapotában halványan látszódnak, de nem tűnnek el teljesen.
Tervezem, hogy ellátogatok egy szemorvoshoz, de előtte szeretném kérni az Ön véleményét, meglátását, mire készüljek, mire számítsak?

| Az Orvos válaszol - Dr. Dura Eszter, Ph.D. 2008 ;13(februári)   InforMed | Dura, E.
Az észlelt jelenség valószínűleg a szem belsejében, az üvegtestben úszkáló homály, amely rövidlátóknál és időseknél igen gyakori, de a száraz szemmel nem függ össze. Egyéb panasz hiányában teendőt nem igényel.
2008-02-25 22:52:25
|
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop