Látótérben elmosódott, torzult folt

Kérdés: 20 éves férfi vagyok, körülbelül egy évvel ezelőtt érzékeltem először a jobb szememen a centrumtól kissé jobbra egy elmosódott, torzult foltot (Amsler-rács pozitív, de látóélesség a centrumban teljes).
A mindennapi életben nem zavar, mivel a máik szemem kompenzálja a hibát. További tünet a fáradtság, és hirtelen sötét hatására jelentkező, fel-felvillanó sárgás körvonal. E felvillanó körvonal belsejében jelentkező ritkán előforduló vibrálás, ami azonban ha e részre figyelek, eltűnik (ugyancsak a jobb szememen). Ez a körvonal az eltorzult folttól jobbra villan fel, a foltnál jóval nagyobb.
Szemfenéki vizsgálat során elváltozást tapasztaltak. A különböző további vizsgálatok alapján (pl. szemfenék-fényképezés) centrális szerózus pigment-leválást diagnosztizáltak.
Mivel igen kevés irodalmat találtam a témáról, az lenne a kérdésem, hogy milyen tapasztalatok vannak a betegség lefolyásáról és esetleg gyógyítható-e? A neten talált esetleges szövődmény pigment-glaukóma bekövetkezésének esélye mennyi? Ez hogyan ismerhető fel? Illetve ennek a pigment-leválásnak van-e kapcsolata a centrális szerózus chorioretinopathy-val (igen hasonló tüneteket olvastam "kettejükről")? A különböző cikkekben, "ha már centrális szerózus", akkor chorioretinopathy-át írnak, és nem pigment-leválást (lehet, hogy a kettő ugyanaz)?
Ezeken kívül is bármilyen további felvilágosítást megköszönnék!

| Az Orvos válaszol - Dr. Dura Eszter, Ph.D.   InforMed | Dura, E.
A (chorio-) retinopathia centralis serosa elváltozás az éles látás helyén, a makulában kialakuló vizenyő, melynek oka a pigment-epithel funkcionális zavara. Spontán gyógyulásra lehet számítani. Ismételt megbetegedés esetén lézerkoaguláció megfontolandó. Kezelőorvosa tud részletes felvilágosítást adni állapotáról.
2007-03-04 17:48:36
|
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop