Macula degeneráció - 49 éves édesanyám

Kérdés: Az édesanyámról van szó, kiskorától már elég nagy dioptriás szemüveget hord. Most az egyik szeme 14, a másik 15 dioptriás. Nemrégiben voltunk vele szemorvosnál, ugyanis félévente jár ellenőrzésre, és akkor a szemorvos azt mondta neki, hogy "van egy kis degeneráció a jobb szemén", de semmi gyógyszert nem adott neki. Én is észrevettem, hogy néha - ritkán, bevérzik a szeme. Nézzük azt a négyzet alakú tesztet is, aminek a közepén egy kis pont van, ott sem olyan súlyos a helyzet, mert csak éppen, hogy görbén látja a vonalakat (vagy az márt valamit jelent?).
A doktornő csak vitamint írt elő neki. Olvastam az interneten, hogy ilyenkor az emberek el is veszíthetik a látásukat. Az édesanyámra is ez vár, vagy, ahogy a doktornő mondta, "a kis degeneráció" még nem olyan súlyos? Azt szeretném tudni, hogy lehet-e ezt gyógyítani, vagy ilyenkor már biztos a látásromlás? Netán elegek csak a vitaminok? Létezik valamilyen gyógyszer a megakadályozására, vagy csak a lézer? Édesanyám amúgy 49 éves.
Válaszát nagyon várom, előre is köszönöm!

| Az Orvos válaszol - Dr. Dura Eszter, Ph.D.   InforMed | Dura, E.
A nagyfokú rövidlátást gyakran kísérhetik a szemfenéken, az éleslátás helyén kialakult degenerációs elváltozások. Az elváltozás hasonlóságot mutat az időskori makula degenerációval (AMD). A macula degeneráció ún. száraz típusának kezelésében egyelőre bizonyított hatása a megfelelő vitaminoknak és nyomelemeknek van. Megelőzésként is ezeket érdemes szedni, a természetesen egészséges étrend és életvitel mellett.
A következő linken még több információt talál a makula degenerációról: Időskori sárgafolt-degeneráció
A mások által észrevett "szembevérzés" nincs kapcsolatban a szemfenék elváltozással.
2007-11-30 02:53:29
|
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop